söndag 28 juni 2015

Hausfrau - Jill Alexander Essbaum

Har i helgen läst en otroligt bra roman. Jill Alexander Essbaum har med sin romandebut Hausfrau åstadkommit en häpnadsväckande välskriven och intressant roman. Boken är ännu inte utgiven. Den släpps den 17 augusti. 

Jill Alexander Essbaum är född 1971, bor och arbetar i Austin, Texas. Har tidigare skrivit några diktsamlingar. 

Det här är en första klassens roman som jag tror kommer att låta höra talas om sig i höst. Den handlar om amerikanskan Anna Benz bor med sin schweiziske make Bruno, deras tre barn, en svärmor runt husknuten,  i en välbärgad förort till Zürich. Ett till synes idealiskt liv. Men något skaver hos Anna. Hennes liv håller på att krackelera. Detta instängda så perfekta Schweiziska liv, där allt är så oklanderligt och tågen alltid är punktliga utom när någon hoppar framför dem. Hon börjar gå i jungiansk terapi för att hantera sin tomhet och sin oförmåga att engagera sig känslomässigt i sitt och familjens liv. Hon inleder också flera otrohetsaffärer.     

Det är en sjukt välskriven roman. Ett alldeles fantastiskt språk. Fullt av sentenser som man vill nedteckna mest hela tiden. Sedan är den väldigt litterär då den flörta med flera klassiker, framför allt Madame Bovary som hela tiden finns där i bakhuvudet. Det är inget plagiat utan ett fullt medvetet och stilistiskt mycket lyckat grepp. Sedan är den full av sex. Den är så het, så sidorna ryker. Den svåra konsten att skildra sex lyckas hon alldeles förträffligt med. Sällan har jag läst så explicita sexskildringar med sådan trovärdighet och hetta. 

Som ni säkert förstår kan detta aldrig sluta väl. Men därom får ni själva läsa.
Bästa boken på länge. 

Slutar med att citera ett litet stycke. 

"DET ANSIKTE MAN BÄR som vuxen är en mask man lägger sig till med i ungdomen."
Det finn många sorters masker, tänkte hon. Teatermasker och halloweenmasker och kirurgmasker och fäktmasker och dykarmasker och brottarmasker och skidmasker. Smidda visir och ansiktsburar, ögonbindlar och maskeradmasker.
Och dödsmasker.

Doktor fortsatte "Varje mask blir en dödsmask när man inte längre kan ta på och av sig den som man vill. När den sammanfaller med konturerna av ens psykiska ansikte. När man tror att den persona man visar upp är ens levande själ. När man inte längre ser skillnad på dem."      

 

fredag 26 juni 2015

Det hänger en ängel ensam i skogen - Samuel Bjørk

Förra våren läste jag en för mig ny kriminalförfattare från Norge Jørn Lier Horst. Nu är det dags för ytterligare en. Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk. Boken kom ut redan förra hösten och nyligen kom den också i pocket. Läser på flikens insida att Samuel Bjørk är en pseudonym. Han heter egentligen Frode Sander Øien och är liksom sin mera namnkunnige landsman Jo Nesbø också musiker.




Det är en riktig ruggig bok som behåller spänningen ända till slutet. Det är första boken i en serie om de båda udda personligheterna Kriminalkommisarie Holger Munch och mordutredaren Mia Krüger. 

I början möter vi Mia som lämnat polisen och  lever ett isolerat tillbakadraget liv på en ö där hon förbereder och planera sitt kommande självmord. Men ett komplicerat och skrämmande fall där Holger Munch övertalar henne att återvända till arbetet. De och några till bildar den specialenhet som har att utreda en seriemördare som hänger upp små döda flickor iklädda dockkläder och skolväskor. 

Så småningom står det klart att mördaren leker ett cyniskt spel där de båda poliserna blir personligt involverade och hotade. 

Samuel Bjørk är duktig på att hålla intresset uppe och det bjuds på överraskningar ända till slutet. Det är länge oklart vem som egentligen är mördaren. Dock är det så att det infinner sig en känsla av att ha läst det förut. Det är något bekant med intrigen, men kanske är det bara för att jag har läst för många deckare i mina dar och därför känner så.                 

 

måndag 22 juni 2015

Copenhagen Jazzfestival 2015

Så var det åter dags för ett av årets höjdarmoment, nämligen Copenhagen Jazzfestival. Nästa fredag 3 juli börjar festivalen. Tänkte att jag liksom i fjor skulle tipsa om vad som jag anser är viktigt och som jag köpt biljetter till. Men även tipsa om konserter som jag skulle vilja gå på och kanske kommer att gå på, men som jag ännu inte har bestämt mig för. 


   
Redan första dagen finns det massor att välja på. David Sandborn på Klampenborg och Yellojackets på Islands Brygge tävlar om uppmärksamheten. Men då jag sett och hört dem flera gånger väljer jag Jamie Cullum & Tivoli Big Band på Tivoli. Det är konsert som dessutom inte kostar mer än inträdet på Tivoli. Vilket är en klar fördel då resten av veckan kommer att kosta en del. På lördag 4 juli bär det iväg över igen efter jobbet till DR konserthus då Brad Mehldau Trio spelar. Det ska bli riktigt trevligt.

Som det ser ut nu så hoppar jag över söndag, måndag och tisdag. Sedan har jag en önskan om att åka över på onsdag. Dock jobbar jag sent den dagen så det kan bli svårt. Men i så fall står valet i mellan Vijay Iyer Trio på Jazzhouse eller Michel Camilo på Amager Bio. 

Sedan ser det ut som att det inte blir så mycket mer förrän på lördag, då jag köpt biljett till Bill Frisell på Islands Brygge.
Men för den som har semester eller mycket tid över vill jag verkligen rekommendera att bara ströva omkring och ta del av alla grattis konserter som pågår lite överallt på gator, torg och i parker. För den som dessutom har gott om pengar finns det hur mycket som helst att gå på. Här kan ni ta del av katalogen





lördag 20 juni 2015

Höstens Böcker 2015

Efter flera timmas cyklande med min dotter och därefter en stor tallrik pasta med tomatsås. Är det nu dags för en rykande het kopp kaffe och bläddrande i Svensk bokhandels stora nummer Höstens böcker 2015.

Flera av våren och sommarens böcker ligger fortfarande olästa i drivor runt om i lägenheten. Förhoppningsvis kommer några att bli lästa under sommaren. Trots det faktum att många av vårens böcker fortfarande är olästa är det likväl så att jag ser fram emot alla nya intressanta hösttitlar. :) : ) :)



 Här följer en radda böcker som jag vill uppmärksamma lite extra och som jag hoppas få tid att läsa.

* På den förlorade ungdomens café - Patrik Modiano - Elisabeth Grate Bokförlag
* Jihadisternas återkomst - Patrick Cockburn - Celanders
* Kartor, Gåvor, Hemligheter - Nuruddin Farah - Modernista
* Kampen mot illusionerna - Richard Dawkins
* Ställ ut en väktare - Harper Lee - AB
* Underkastelse - Michel Houellebecq - AB
* F - Daniel Kehlmann - AB
* Irakisk Kristus - Hassan Blasim - AB
* Tisdagsklubben - Anna Fredriksson - Forum
* Krisernas Grekland i politik och litteratur - Christina Heldner & Torsten Rönnerstrand - Carlsson
* Historiens tyranner - Daniel Rydén - Historiska Media
* Millennium 4 - David Lagerkrantz - Norstedts
* Satantango - László Krasznahorkai - Norstedts
* Ut i världen - Karl Ove Knausgård - Norstedts
* En amerikansk förlust - Philipp Meyer - Norstedts
* Butcher's Crossing - John Williams - N&K
* Vägar hem - Alejandro Zambra - N&K
* Islams dynamiska mellantid - Mohammad Fazlhashemi - Atlantis
* Alvernas liv - Muriel Barbery - Sekwa
* Renhet - Jonathan Franzen - Brombergs
* Vinterstängt - Jørn Lier Horst - Lind & Co


Det blir sällan som jag planerar. Några av de ovan nämnda böckerna blir säkert lästa, men lika ofta blir det helt andra titlar som hamnar i mitt blickfång.          
  

torsdag 18 juni 2015

Kopparbergsvägen 20 - Mathias Rosenlund

Vad är lämpligare än att efter en vistelse i Helsingfors läsa en bok som när den kom ut i Finland väckte stort rabalder. Boken Kopparbergsvägen 20 fick jag av förlaget Schildts & Söderström i torsdags i samband Nordisk Studiekurs. En punkt på programmet var den finlandssvenska litteraturen. Jag och bokhandelskollegor från hela Norden träffade då representanter för förlaget och författaren Mathias Rosenlund.
Sittande författaren Mathias Rosenlund.


Boken kom ut i Finland 2013 både på Finlandssvenska och Finska. Boken fick väldigt stor uppmärksamhet i Finland, men i Sverige passerade obemärkt förbi. Boken är väldigt influerad av Kristian Lundbergs trilogi Yarden, Och allt ska vara kärlek och En hemstad. Detta är inget som Mathias sticker under stol med, han har till och med låtit tatuera ett citat från Lundberg på sin vad. Den har också en del likheter med Susanna Alakoskis böcker. 

Det är en stark och drabbande roman med plågsamt nakna och uppriktiga skildringar av förtvivlan över att inte räcka till för sina barn och den man älskar. Att aldrig ha tillräckligt med pengar ens för de mest basala och nödvändiga behov. Romanen har ett direkt tilltal, du, läsaren tvingas bli en del av Mathias vardag. Man måste rannsaka sitt eget liv och även om jag inte lever i något överflöd som lågbetald inom handeln, så är jag väldigt privilegierad jämfört med romangestaltens plågsamma försök att hålla sig ovan vattenytan. Vi får följa Mathias liv i förorten Myrbacka i Vanda där han lever med sina två barn och en kliniskt deprimerad hustru. Här bor många socialt utslagna människor. Romanen är också en slags barndomsskildring genom att vi får ta del av Mathias uppväxt i Fittja utanför Stockholm och i Vasa, Finland. Fattigdom och hopplöshet har följt honom sedan barnsben och fortsätter följa honom och rädslan att det ska stjälpa över på de egna barnen plågar och skrämmer honom. 

Det är en modig bok som berör svåra frågor om relativ och absolut fattigdom. Om problemen med låglönearbeten och nedmonteringen av sociala skyddsnät. Och kanske mest av allt allas vår oförmåga att vilja se och förstå de problem som faktiskt existera i våra välfärdssamhällen i Norden.      

   
           

       

onsdag 17 juni 2015

Konsert med Mikael Jakobsson 5- lördag 13 juni på KOKO jazzclub i Helsingfors.

Jag tillbringade några dagar i Helsingfors i slutet av förra veckan. På lördag kväll gick jag på jazzkonsert. Då jag inget vet om Helsingfors jazzliv hade jag kollat upp vad det fanns för spelställen innan jag for. Det enda jag fann som kunde intressera mig var detta.

Nämligen Mikael Jakobsson 5KOKO Jazzclub. Det är en ganska ny jazzklubb som om jag förstår det rätt även används som teaterlokal. En av medlemmarna i kvällens band, basisten Timo Hirvonen är också en av de drivande bakom klubben.  

Då dagen var solig och varm tillbringade jag mestadels av eftermiddagen på olika utomhusbarer. Konserten var annonserad till klockan sju, men då Helsingfors ligger en timmer före Sverige var det fortfarande varmt och framförallt väldigt ljust vid den tiden. Det kändes lite konstigt att sätta sig inomhus i en lokal som man hade gjort allt för att skapa intim och mysig stämning i. Tända ljus på varje bord i en ganska stor lokal där solljuset ännu kunde ses från barlobbyn bredvid.


Ett tjugotal personer hade sökt sig hit ikväll. Strax efter sju stod gruppen på scen.
Mikael Jakobsson som för mig var helt obekant, har jag nu när jag skriver detta kollat upp. Han är född 1969 och är en namnkunnig jazzpianist som är utbildad på jazzsektionen på Sibelius akademin. Bland annat spelat i Five Corners Quintet och Ira Kaspi Jazz Diva Band.

Övriga musiker i bandet var Mikko Innanen, altsax och baritonsax, Arttu Takalo, vibrafon, Timo Hirvonen, bas och Mika Kallio, trummor.

Gruppen bjöd på musik ur Blue Notes låtkatalog. Gruppen framförde kompetent och skickligt välkända låtar från Herbie Hancock, Wayne Shorter, John Coltrane, Jackie McLean, Eric Dolphy och Sonny Rollins.    

Efter två timmar spel med en kort paus mellan seten var det slut. Det skulle senare bli fri jam. Men jag valde att bryta upp och promenera hem genom ett fortfarande ljust Helsingfors.  

tisdag 16 juni 2015

Nordisk Studiekurs 11-13 juni 2015

            Reseberättelse Från Nordisk Studiekurs

Sedan 1929 har bokhandelsmedhjälpareföreningarna i de nordiska länderna återkommande vart tredje år ordnat Nordisk studiekurs. Det är ett fantastisk sätt för bokhandelsmedhjälpare att få resa och träffa kollegor från de Nordiska länderna. Att ta del av intressanta program med många spännande gäster som oftast leder vidare till engagerande diskussioner. Allt detta för en väldigt billig summa, eftersom BMF i de olika Nordiska länderna sponsrar sina medlemmar.
Trots detta är det så att vi blir allt färre och färre deltagare för varje Nordisk studiekurs. Men detta konstaterande förtar inte på något sätt den fina upplevelse som jag tror att alla vi som har varit med om någon kurs känner.

Till 2015 års Nordiska studiekurs hade en liten grupp på tjugotre deltagare anmält sig. Tyvärr endast två från Sverige, sju från Danmark, fem från Norge och nio från värdlandet Finland. 

Se tidigare Nordiska Studiekurser.


Finska Libro ry (BMF) hade åstadkommit ett jättefint och intressant program. 

Vi började torsdagen 11 juni med registrering för de som kommit. Några hade senare anslutningar och han inte innan vi gick för att äta lunch. Väl där kom den danska gruppen och flera ur den norska gruppen.
Program för torsdagen. 
Efter en jättegod och fräsch lunch var det dags för Eira Sillänpää, ordförande i Libro ry att hälsa oss alla välkomna. Vi kommer att tillbringa kursdagarna i en sal som förlaget Otava har varit vänliga nog att upplåta till oss.

Några deltagare i vår föreläsningssal i Otava huset. Foto Jesper Ekdahl.

Sedan var det dags för Laura Karlsson att berätta om Bokens år 2015. Det är ett temaår för hela den samlade finska bokbranschen. President Sauli Niinistä är projektets överhuvud och det hela initierades av författaren och professorn Laila Hirvisaari. Medskapare är finska författarförbundet, finska förläggarföreningen och finska bokhandlarföreningen. Det kommer att genomföras ungefär 600 event innan årets slut. Här följer några exempel på event som har genomförts eller kommer att genomföras.
* Barnläsningsfestival,* Helsingfors litteraturfestival,* Bonnier The book of the year
* Skrivtävlingar, Olika temaveckor,* Dagar för läsro,* Ge bort en läsare som gåva
* Inkorporera böcker och läsning i redan existerande event eller aktiviteter
* Red Nose Day,* Musikfestivaler Och mycket  mer.
Laura berättade vidare att förutom Estniska män, så är finska män de som läser mest i hela värden. 36 % läser skönlitteratur varje dag. 77 % köper minst en bok om året och 2/3 köper den själva.

Nästa punkt på programmet var om förläggarverksamheten i Finland. Sakari Laiho berättade att Finska förläggarföreningen grundades 1858 (Svenska 1843, Danska 1837, Norska 1895)  och att det är den äldsta handelsorganisationen i Finland. De har 105 bokförläggarmedlemmar. En stor grej i Finland är att man är igång med att byta ut alla skolböcker i grundskolan. Det ska ske under tre år med start 2016.

Efter detta drack vi kaffe och fortsatte med att lära känna varandra.



Sedan var det dags Två språk, två förlag. Inger Ruotanen, försäljningschef, Anna Friman, litterär chef, Johanna Laitinen, redaktionschef för Finska avdelningen och författaren Mathias Rosenlund från det Finlandssvenska förlaget Schildts & Söderström berättade om deras verksamhet. Merete Mazzarella skulle också ha närvarat, men fick förhinder. Förlagets huvudsakliga uppgift är att ge ut böcker på svenska. Fick veta mycket om den finlandssvenska bokutgivningen. Många stora författarskap har kommit ut på förlaget, så som Tove Jansson, Henrik och Märtha Tikkanen och många fler. Mathias Rosenlund berättade om sin mycket uppmärksammade och i Finland mycket omskrivna roman Kopparbergsvägen 20, som förlaget var så snälla och gav oss. 
Knud Pilegaard och författaren Mathias Rosenlund

Många väntar på signering



Vi satte oss sedan i en ring och berättade lite om oss själva. Vad vi  kom ifrån, vad vi arbetar och i vilken typ av bokhandel. Vi drog över tiden lite och vi fick brått till hotellet. Det delades ut kort till kollektivtrafiken och så gick vi iväg för att ta spårvagnen till hotellet. Hotell Paasi som ligger i Kallio/Berghäll är Helsingfors klassiska arbetarstadsdel . Bakom hotellet låg tidigare vänsterns partilokal och fortfarande ligger här många av fackföreningarnas kansli. 

Det är ett bra hotell med trevliga och fina rum.

Vi sågs åter i receptionen klockan sex för en promenad ner till Salutorget i hamnen där vi skulle åka på kejserlig middagskryssning i Helsingfors skärgård.  Vi la ut klockan 19.00 och var tillbaka 21.30. En förtjusande och väldigt trevlig kryssning. God mat och vin i trevligt sällskap med den vackra skärgården utanför båtfönstret, vad mer kan man begära. I strålande solsken kryssade vi mellan holmar och skär. Vi satt i mindre grupper och fick på så sätt tillfälle att prata och bekanta sig lite mer med några i sällskapet.
Kejserlig kryssning

Kryssningsrutten 








När vi var tillbaka vid salutorget valde några att gå hem, medan några av oss promenerade en kort bit till Esplanaden som är en park där nationalskalden Johan Ludvig Runeberg står staty. Där gick vi och satte oss på den vackra baren och caféet Kappeli.


Fredag 12 juni.
Program för fredagen 


Alla var samlade klockan 10.00. Först ut var antikvariebokhandlaren Ian Bourgeot som berättade om sin bokhandel Arkadia. Ian är en väldigt charmig man som framstår som en anakronism. Han berättade mycket personligt och roligt om sin väldigt intressanta verksamhet. Hans bokhandel är så mycket mer än bara en bokhandel. I Arkadias mycket vackra lokaler pågår ständigt någon form av event. Nästan varje dag under året och ibland flera gånger under en dag pågår det olika slags event


Ian Bourgeot och Elsa Israeli. Foto Knud Pilegaard
Något försenat startade nästa punkt på programmet. Författaren och översättaren Virpi Hämeen-Anttila berättade om sina böcker om Helsingfors och Finlands historia. Hon skriver historiska kriminalberättelser som jag blev sugen på att läsa.


Anne Ahlkvist och författaren Virpi Hämeen-Anttila. Foto Jesper Ekdahl

Sedan var det dags för lunch.

Åter i Otavas lokaler var nästa punkt på programmet Om evenemang i bokhandeln. En finsk panel berättade om vad de gör i Finland och övriga nordiska deltagare inflikade om vad de gör.
Det ser lite olika ut, men grundfrågan man bör ställa sig är - Vad är meningen med event?
Och svaret på den frågan är att man vill uppnå en win to win situation. Man vill locka och inspirera kunderna att ta del av böcker och kultur. Men i slutändan måste det leda till större försäljning av böcker.
Sedan fortsatte vi med att diskutera fasta kontra fri prissättning av böcker. Och hur det ser det ut i de olika länderna och vilka är fördelarna och nackdelarna med de olika systemen.  

Lite kaffe krävdes efter detta.


Nästa punkt var Mumin i världen. Det var väldigt fascinerande och oavbrutet intressant att höra VD Roleff Kråksröm berätta om familjeföretaget och den resa som företaget har gjort under de senaste åren.
Sedan gick vi ner till Otavas bokhandel som ligger i huset. Några av oss fortsatte sedan till den stora Akademiska bokhandeln som jag hört så mycket om genom åren.  Denna utvändigt fula men invändigt underbara bokhandel ritades av Alvar Aalto och stod klart 1969. 
Akademiska bokhandeln. Foto Jesper Ekdahl
             
                  
Tillbaka på hotellet blev det en dusch och sedan svidade jag om till kostym för ikväll är det fest med middag och dans på hotellet.
Vi åt, dansade till finska hits och lite ABBA och roade oss hela kvällen lång.

Lördag 13 juni.
Program för lördagen.

Vi började dagen med en timmes summering om vad vi lärt oss.


Sedan var det dags för Stig-Björn "Nalle" Nyberg som började med att berätta att han var med på Nordisk Studiekurs i Roskilde 1985. Sedan gav han oss en liten historielektion om Helsingfors och Finland. Vi fortsatte med en rundtur genom staden med hjälp av ciceronen "Nalle". 
Stig-Björn "Nalle" Nyberg. Foto Knud Pilegaard
Först med fots och sedan med spårvagn fick vi se och höra om Helsingfors. Vi avlutade med ett besök på Arkadia bookshop där "Nalle" lämnade oss. 

Vi hälsade på Ian igen och tittade oss omkring i bokhandeln.










Vi fick plötsligt lite brått att ta oss till restaurangen där vi skulle äta brunch. 
Nu var det också dags att ta avsked av varandra. Även om jag och flera av danskarna stannar till söndag så skulle de  flesta andra åka hem. 

Vi ser framemot att åter träffas i Danmark 2018 när nästa Nordisk Studiekurs är tänkt att gå av stapeln. 

Till sist kan man konstatera att även om vi inte på något sätt har värjt oss från att diskutera alla de problem som bokhandeln befinner sig i, så är det ändå allt det positiva som man bär med sig. Vi kan nog alla instämma i att man får ny kraft efter en sådan här kurs. 


Ett stort tack till Libro ry.  

    
    
         
                
           

        

onsdag 3 juni 2015

Tobakshandlaren - Robert Seethaler

I måndags strax innan stängning tittade Jörn Lindskog på det lilla, men enastående förlaget Thorén & Lindskog in och lämnade läsexemplar på Tobakshandlaren av Robert Seethaler.
En roman som jag hade gått och funderat på några dagar och hade planer på att läsa.



Robert Seethaler är född 1966 i Wien. Han är utbildad skådespelare och bor numera i Berlin. Med Tobakshandlaren som är hans fjärde roman har han fått ett stort genombrott.

Tobakshandlaren som på tyska heter Der Trafikant är en underbar läsupplevelse som förtjänar att bli uppmärksammad. Den 17-åriga Franz bor med sin mamma i ett litet Österrikiskt samhälle. Det är sensommaren 1937 och ett åskoväder drar förbi som i ett slag förändrar livet för Franz.
Mammans älskare, den rike fabrikören träffas av blixten och avlider denna kväll. Han har under många år bidragit med en månatlig check som har gjort att mamman har kunnat leva lite bättre än vad hennes servitris lön skulle räckt till. Nu måste Franz börja jobba och hans mamman ordnar så att Franz kan komma till Wien och arbetar hos tobakshandlaren Otto Trsnjek.
Han lärs nu upp i den ädla konsten att sälja Cigarrer (cigarretter kan vilken bondlurk som helst sälja) och uppmuntras dessutom att läsa alla tidskrifter som de säljer. En av kunderna är Sigmund Freud. Den unge Franz och den åldrande Freud utvecklar en fin vänskap som skildras i deras många roliga och kloka samtal. Så småningom kommer ofta samtalen att handla om kärlek, då Franz drabbas av kärleken i den några år äldre flickan Anezka.

Hela tiden skildras också den politiska oron och förföljelsen av judarna som eskalera och blir mer och mer brutal.

Det är en stor roman som på klar och kärnfull prosa skildra en ung mans uppvaknande och metamorfos till vuxen man, Den innehåller många oförglömliga beskrivningar och flera av karaktärerna kommer att följa mig länge efter.