söndag 31 december 2017

Vad jag bevarat - Wallace Stegner

Jag fick gåshud av denna till perfektion skrivna roman. Den är tillsammans med Den svavelgula himlen årets bästa roman. Vad jag bevarat utkom 1987, men först nu föreligger den på svenska. Det var den amerikanska författaren Wallace Stegner's sista roman. Wallace Stegner (1909-1993) var  en produktiv och prisbelönt författare som har kallats mästaren bland västerns författare. 



Jag vill gå ännu längre än att bara utropa den till årets bästa roman. Faktum är att den är en av de allra bästa romaner jag någon sin läst. Förvisso då i konkurrens med ett hundratal andra, men det är ändå en hedersbetygelse, då jag säkert har läst 1000 romaner under drygt trettio år. Dock vill jag säga det som en brasklapp att är man inte alls intresserad av att läsa om fyra medelklass människor i trettiotalets USA och framåt, så kanske man bör läsa något annat. Men eftersom den är så är otroligt välskriven, så tycker jag ändå att det är rent brottsligt att inte läsa den. Det är en perfekt genomförd berättelse på ett briljant  språk.  Karaktärerna. miljöerna, samvaron, vänskapen, kärleken är så naturligt och smidigt följsamt beskrivit. Det finns inte ett onödigt ord. 

Läs och njut av stor romankonst. Kan tänka mig att den skulle kunna funka väldigt bra i läsecirklar.              

tisdag 5 december 2017

Konsert - Med flygeln i centrum - Lars Jansson - Palladium 2017-12-04

Efter en stökig dag i handeln, en dag av gnagande otillräcklighet och irritation var en konsert med Lars Jansson ett perfekt mentalt reningsbad.

Sedan något år tillbaka är Med flygeln i centrum ett återkommande inslag på Palladiums program. Ett underbart koncept där publiken sitter runt artisten och flygeln är verkligen i centrum och därmed också en väldig närhet och direkthet till musiken.

"Pianisten, kompositören och arrangören Lars Jansson föddes i Örebro 1951. Efter studier på musikhögskolan i Göteborg inledde han sin jazzkarriär, som bland annat innebar att han i slutet av 70-talet startade sin trio med basisten Anders Jormin och trumslagaren Anders Kjellberg. Det var också med de två han gjorde de första skivinspelningarna, debuten var  LPn "Sadhana" (Caprice)
Lars Jansson har sedan dess hållit igång sin trio men också medverkat i många andra sammanhang, som med Arild Andersen, Jan Garbarek, Radka Toneff, Ulf Wakenius, Georg Riedel, Bohuslän Big Band för att bara nämna några exempel.
Han är en uppskattad musikpedagog och utsågs 1998 till jazzprofessor i danska Aarhus. Han fick också 2001 en dansk Grammy för trioalbumet "Hope".
Lars Jansson har turnérat över hela världen, men störst internationell uppskattning har han fått i Japan där även givit ut flera skivor,
Medspelarna i den nuvarande trion är basisten Thomas Fonnesbæk och sonen/trumslagaren Paul Svanberg." (Dig Jazz)


Lars Jansson vid Palladiums flygel. Foto Jesper Ekdahl 

Under en timme och en kvart framförde Lars Jansson en knippe låtar. Främst sina egna kompositioner, men också b.la. Hampton Hawes. Jag är övertygad om att vi var många som kände oss privilegierade denna kväll. Hänförande spel med otrolig närvaro. Lars Jansson visade också prov på roligt och hjärtligt berättande när han presenterade låtarna.