måndag 27 maj 2019

Bokhuset - Stig-Björn Nyberg

Jag har träffat Stig-Björn "Nalle" Nyberg i samband med Nordisk Studiekurs i Helsingfors 2015.

Här ses Stig-Björn Nyberg i Otavas lokaler
Stig-Björn Nyberg (f 1947) har arbetat i den finska bokbranschen i fyrtio år. Boken Bokhuset handlar främst om åren på Akademiska Bokhandeln, men också om åren som förlagschef på Schildts förlag. Det är en bok fylld av anekdoter om författare och bokbranschen. 
"Nalle" berättar levande om sin år på Akademiska Bokhandeln först som ung bokhandelsmedhjälpare och sedan som direktör för bokhandeln. 

Det är något av en stridsskrift och sorgesång över en bokhandel som var Nordens största och finaste under många år. 

Enligt Stig-Björn Nyberg togs flera felaktiga beslut, och då främst Stockmanns beslut att integrera bokhandelns verksamhet (som varit en egen resultatenhet) i varuhuset.

Den här boken kom ut för några år sedan, men det är först nu som jag blev medveten om dess existens. För en boknörd som mig och en som jobbat i bokhandeln i över trettio år och som har en del erfarenhet av omställningar och felaktiga beslut är det här en guldgruva.

Bokhuset är en riktigt trevlig bok och jag avslutar med att länka till en artikel där "Nalle själv får berätta.  

       

Philip Glas & Philip Glass Ensemble - 50th Anniversary retrospective concert - Malmö Live - 2019-05-26

Mitt första möte med Philip Glass musik var när jag såg filmen Koyaanisqatsi 1984 som var en drabbande och fantastiskt film där musiken spelade en stor roll. Jag skaffade sedan flera av hans skivor, men har inte de senaste trettio åren lyssnat särskilt mycket på honom. Så att få uppleva Philip Glass Ensemble när de firade 50 års jubileum var en självklarhet som dessutom visade sig vara en stor upplevelse. 

2017 gästade Philip Glass Malmö Live och han blev då så förtjust i lokalen att han när det var dags att fira 50 års jubileum av sitt Philip Glass Ensemble ville återkomma. 




Många hade sökt sig till kvällens konsert där en blandad publik fyllde konsertsalen till bredden. Philip Glass, keyboard och hans sex medmusiker, Lisa Bielawa, keyboard, sång, Jon Gibson, blåsinstrument, Peter Hess, blåsinstrument, Andrew Sterman, blåsinstrument, Mick Rossi, keyboard, Michael Riesman, keyboard framförde under två timmar fördelat på två set musik en magnifik musikalisk upplevelse.
Musiken som framfördes var kompositioner som härstammade från från 80-talet utom ett. 
Det var CIVIL warS (1984), Dance Piece No 9 (1986), Parts 1 and 2 (1970) sedan var det paus som följdes av The Grid (1982), Floe (1983), Facades (1983), Rubric (1983), The Photographer (1982) sedan blev det ett extra nummer från Einstein on the Beach (tror jag det var). 

Glass kompositioner, åtminstone det som framfördes denna kväll (kan för dåligt hans senare produktion) är musik som består av långa repetitiva avsnitt med små variationer. Det är något förtrollande över detta, Väldigt behagligt i en tid då allt rör sig snabbt och inget är beständigt. Skönt att bara luta sig tillbaka och meditera. 

Det blev en magisk konsert och en underbar kväll.                      
    

  

lördag 25 maj 2019

Grez-sur-Loing-Konst och relationer - Waldemarsudde - 2019-05-23

Jag har sedan utställningen började i februari försökt få tillfälle att besöka den. Jag var i Stockholm i mars och hade då tänkt gå, men det var på en måndag och då hade museet stäng.

Men denna gång fanns det tid. Med ett paraply lånat från hotell Hellsten promenerade jag i ett lätt regn hela vägen till Waldemarsudde. Var där i god tid innan museet öppnar klockan elva. 

På vägen hann jag titta till Bellman och Hasselbacken


Bellmanstatyn skapad 1872 av Alfred Nyström

Hasselbacken

Fortsatte min vandring till vad som många kallar Sveriges vackraste museum, Prins Eugens Waldemarsudde. I maj förra året hade jag förmånen att besöka Grez-sur-Loing och hotell Chevillon och alla som varit där vet vilken magisk plats det är. Grez-sur-Loing ligger söder om Paris och i södra utkanten av Fontainebleauskogen. I byn Grez-sur-Loing uppstod i slutet av 1800-talet en konstnärskoloni med främst Skandinaviska och anglosaxiska konstnärer, författare och musiker. 

Så beskriver museet utställningen "Utställningen Grez-sur-Loing – Konst och relationer är den första i sitt slag i Sverige att beskriva den franska byn Grez som en internationell mötesplats för svenska, övriga skandinaviska och anglosaxiska konstnärer. I fokus för presentation är de många intressanta konstverk som tillkom i Grez från och med det sena 1870-talet till början av 1890-talet. Utställningen innehåller över 100 verk i olika material och tekniker med motiv från platsen och dess vackra omgivningar. Bron över floden Loing, byns stenhus och trädgårdar, lokalbefolkningen i arbete och vänporträtt. I presentationen visas även teckningar från festligheter som maskerader och kostymbaler på Hôtel Chevillon och Pension Laurent. Bland de konstnärer som finns representerade kan bl.a. nämnas Karin Bergöö (gift Larsson), Carl Larsson, Julia Beck, Emma Löwstädt-Chadwick, Hugo Birger, Karl Nordström, Carolina Benedicks-Bruce, Christian Krohg, Peder Severin Krøyer, Frank O’Meara, Katherine Mac Causland, Francis Brooks Chadwick och William Blair Bruce."



Ovan. Julia Beck, Stenbron i Grez. Nedan. Christian Krogh, Vår, målaren Karl Nordström

  
Julia Beck. Vid kanalen, Grez


  
Frank O'Meara. Hus i Grez
           


I den lilla byn Grez bor idag knappt 1500 personer, då i slutet av 1800-talet bodde det knappt 600 personer. Hit kom i början av 1880-talet i omgångar flera svenska konstnärer. Fast först var det några engelskspråkiga konstnärer som i mitten av 1870-talet slog sig ner. En svensk som kom tidigt var Karl Nordström i sällskap av de norska konstnärerna Christian Krogh och Christian Skredsvig.


  

 
Gerda Roosval-Kallstenius. Vid strandkanten, Grez
 

    
Karin Larsson. Körsbärsblom 
 

Carl Larsson som befann sig i Paris i ett ganska uselt skick fick rådet av Nordström att följa med honom till Grez. Det kom att bli en vändpunkt i Carl Larssons liv. Flera av de målningar som Carl Larsson nu målade kom att uppmärksammas stort bland annat på Parissalongen. Här mötte Carl Larsson också kärleken i den vackra svenska konstnärinnan Karin Bergöö. På den berömda medeltida bron som så ofta är avbildad på flera av målningarna av konstnärerna i Grez friade Carl till Karin. 

Carl Nordström. Gamla bron i Grez

Bruno Liljefors. Plommonkvist i blom. 

Christian Krogh. Gata i Grez

Julia Beck. Kvinnogestalt vid stenmur. 


Många andra svenska konstnärer följde som Anders Zorn, Bruno Liljefors, Oscar Björk, George Pauli, Nils Kreuger, Ernst Lundström och kanske den intressantaste av alla Julia Beck. 

Julia Beck. Gréz par Nemours
   
Julia Beck. Flodlandskap från Montcourt 

Julia Beck. Oktobermorgon

Konstnärerna och författarna bodde på byns två pensionat, Pension Laurent och Hotel Chevillon. 

Katherine MacCausland. Porträtt av Jules Chevillon.

 
P.S Krøyer. Konstnärsfrukost i Grez.
  



Oscar Björck. Porträtt av Karl Nordström.

Carl Larsson. Gubben och nyplanteringen
 



Det är en fantastisk fin utställning som ingen bör missa. Det är bara en bråkdel av alla konstnärer och målningar som jag här har visat. 

    

torsdag 16 maj 2019

Allt jag inte kan säga - Emilie Pine

När jag läser Allt jag inte kan säga av Emilie Pine utbrister jag i glädje liksom bilden nedan. 


Emilie Pine är docent i modernt drama vid University College Dublin, Irland. På Irland har hennes debutbok tilldelats i stor sett alla litterära priser en bok kan få. 

Allt jag inte kan säga är en tunn liten (vacker) bok på 166 sidor som författaren betecknas som essäer. Varför bokens sex korta berättelse inte benämns som noveller beror troligtvis på att det är dagboksanteckningar som bearbetats. Att kalla det essäer, vilket beteckna sakprosa, är väl ett sätt att understryka sanningshalten. Personligen hade jag kunnat leva med om det stod noveller istället. 
Jag tycker inte storheten i dessa starka berättelse är avhängig av om det är sant eller ej.

Som sagt det är sex genuint berättade historier som är otroligt bra och starkt berörande. 

Berättelserna som handlar om alkoholiserad far, barnlöshet, mens, skilsmässa, utsvävande  ungdomsår och våldtäkt. Det är skrivet med ett rakt, nyktert och osentimentalt språk. Här finns inget inställsamt smicker eller romantiskt pladder. 

        
          


måndag 13 maj 2019

Vardagar 2 - Ulf Lundell

                           För mindre än ett år sedan Vardagar. Nu Vardagar 2. 
                           Då för ett år sedan var jag imponerad. Nu först mer avvaktande.
                           Sedan, återigen dras jag med av Lundells svada.
                           Återigen låter jag mig roas av hans ögonblicksbilder av
                           samtiden.
                           Stilen är den samma, en slags prosapoesi som löper som min text
                           gör här. 
                            
                           Det är högt och lågt, privat och offentligt, lästa böcker
                           ofta är det litteratur som också jag läser, musikreferenser som jag                                     delar. Dylan, Young, Mitchell. Dock inte mycket jazz där. 
                           
                           Fåglar, mycket fåglar. Trasiga bilar, hur ska det bli med galleriet?                                       Skilsmässan spökar ännu, och än mer spökar SD och all annan skit.
                           Läser flitigt tidningar och ondgör sig över tidens galenskap.
                              
                           Nytt är de många barndomsbilderna, minnena som då och då 
                           inflikas i texten.

                           Texten, ordmassan är som en besvärjelse och rening. 

           
                               
   

torsdag 9 maj 2019

Köpenhamn bakom portarna - Isabel Andersson

Häromdagen hade jag Isabel Andersson, författarinnan till denna bok inne i butiken. Hon uppmärksammade mig då på sin bok Köpenhamn bakom portarna som jag faktiskt inte kände till. 

Det här är en bok helt i min smak. En underbart vacker bok, en bok fylld med fina foto över Köpenhamn.   


  
Jag är en flitig Köpenhamnsresenär, med säkert tio besök per år, då mest i samband med konsertbesök. Så trots att jag är där ofta så finns det så mycket som jag inte känner till och som finns skildrat i denna bok. Visst har jag under årens lopp kommit att vandra runt och sett en hel del av det som boken skildrar, men här finns också så mycket av dolda pärlor. 

Efter en kort inledning med bland annat en historisk resumé gör Isabel nedslag i Köpenhamns olika stadsdelar. Varje kapitel börjar med en kort kärnfull text, kring ett område, en gård (alla dessa "hemliga" gårdar), eller en gata som sedan kompletteras med många härliga foton. 



Det är främst en bok att bläddra i hemmavid, uppkrupen i soffan med något valfritt i glaset. Att då och då i små doser låta sig inspireras och kanske planlägga ett besök just i det område som man för stunden fastnar i. 

       



        

onsdag 8 maj 2019

Snabbrecensioner

Jag läser långt fler böcker än de jag hinner skriva om eller rättare sagt har jag under en längre tid att haft både svårt att motivera mig till att skriva och haft tid till det. Så många lästa böcker under både höst och vår har aldrig blivit omskrivna. 

Så istället kommer här några snabba omdömen om några lästa böcker de senaste två månaderna. 

Sekreteraren - Renée Knight. Fick sitt genombrott med Disclaimer som kom på svenska 2015. Hennes nya thriller handlar om manipulation, makt och hämnd. En skickligt berättad historia, men som inte riktigt fångar mig.     

Ett andra anstånd - Jan Myrdal.  Det är inte helt lätt att skriva vad detta är och ännu svårare att ge någon rättvis bild. Kan bara säga LÄS!, oavsett vad ni tycker om karln. Han skriver förbannat bra och det är väldigt intressant och tyckte ni om barndomstrilogin, så kommer ni att gilla detta.    

Små eldar överallt - Celeste Ng. En välkomponerad roman som dock börjar lite trögt, men som sedan utvecklar sig till en intressant historia med många lager.   

En oskyldig lögn - Sabine Durrant. 14/2. En obehaglig thriller där en banal liten lögn får väldigt stora konsekvenser. Bra och spännande!    

När lögnen blir sanning - Harriet Wallberg, Kristina Appelqvist. 10/2. Det här är ju så klart en partsinlaga och det är svårt att veta vad som är riktigt. Men det är en intressant bok som ger en mycket trovärdig bild av händelseförloppet kring Macchiariniskandalen. Det är så mycket som är konstigt med hela affären och det ligger många hundar begravda här och efter läsningen är man både arg och förbryllad över att det är så tyst kring allt.   

Den nya Evas passion - Angela Carter. 6/2. En väldigt märklig bok. En dystopi, fylld av myter och symbolik. Väldigt kaotiskt och apokalyptiskt där associationerna går till Mad Max filmerna, lite Philip K. Dick och Sture Dahlström.    

Blindtunnel - Tove Alsterdal. 2/2. Tove Alsterdal skriver alltid intressanta spänningsböcker med ett lärorikt innehåll. Tidigare har jag läst Låt mig ta din hand där man lärde sig en del om militärdiktaturen i Argentina. I hennes nya bok Blindtunnel lär man sig om något som jag tror de flesta vet mycket lite om, nämligen om fördrivning av Sudettyskar efter kriget.