Redan tidigare i somras var jag på väg till Louisiana för att se utställningen med den Isländska konstnären Ragnar Kjartansson, men så kom jag på för någon vecka sedan att det kunde kombineras med Louisiana Litteraturfestival.
De senaste dagarnas ostadiga väder var som bortblåst och istället blev det en solig perfekt sommardag på det vackra Louisiana konstmuseum. Tanken var att en kompis skulle följt med, men han fick förhinder, men jag var så inriktad på detta så jag åkte själv. Jag tog ett tåg strax innan tio till Hovedbanegården.
En liten utvikning. Sedan danskarna förra året vann upphandlingen av Öresundstågen, så går tågen inte längre till Helsingør, utan till Østerport. Vilket har gjort det krångligare och besvärligare att ta sig till Humlebaek. Nu får man då byta till DSB antingen på Østerport eller Hovedbanegården.
Hann med ett tåg 10.26, som anlände till Humlebaek strax efter 11.00. Promenerade den korta biten bort till Louisiana.
Litteraturfestivalen lockar många besökare och tillsammans med alla som är där för utställningarnas skull blir det trängre än vanligt, ändå gick förvånansvärt fort och smidigt att komma in.
Louisiana Litteraturfestival har funnits sedan 2010 och har bara växt sig större och större med åren. Det har varit ungefär lika många författare varje år, men besökarantalet har ökat och är nu nära gränsen för hur många som festivalen kan hysa.
Gästande författare i år, Glenn Bech, Kim Blaesbjerg, Jeppe Brixvold, Constance Debré, Hernan Diaz, Claudia Durastanti, Amina Elmi, Capar Eric, Ia Genberg, Signe Gjessing, jens Christian Grøndahl, Katrine Marie Guldager, Abdulrazak Gurnah, Tessa Hadley, Kirsten Hammann, Christina Hesselholdt, Luka Holmegaard, Hanne-Vibeke Holst, Benedicte Huang, Frida Isberg, Peder Frederik Jensen, Claire Keegan, Nath Krause, Ian McEwan, Eva Menasse, Ib Michael, Tahir Mirza, Haruki Murakami, Asta Olivia Nordenhof, Joyce Carol Oates, Aleksa Okanovic, Audur Ava Olafsdottir, Karolina Ramqvist, Olga Ravn, Kirstine Reffstrup, Ali Smith, Wole Soyinka, Morten Søndergaard, Malte Tellerup, Søren Ulrik Thomsen, Eva Tind, Maren Uthaug, Camila Sosa Villada, Theis Ørntoft.
Lördagens program såg ut så här:
Möttes av en jättelång kö, som började uppe i parken och sträckte sig ner för trappan till parkscenen. Det visade sig vara kön till signering med Haruki Murakami.
Jag bestämde mig för samtalet med Claire Keegan och Ian McEwan som skulle börja klockan 12.00. Platserna i koncertsalen var fyllda, men samtalet kunde ses live på en stor skärm, som var placerad i parken. Det var nästan bättre, då det måste ha varit varmt och kvavt där inne.
Få säga att det blev en perfekt inledning, då det blev ett intressant och väldigt roligt samtal med dessa båda författare styrt av en duktig moderator Elanor wachtel.
Efter detta gick jag för att kolla in konstutställningen med Ragnar Kjartansson, som jag hört så mycket om.
Ragnar Kjartansson (f. 1976 )är en Isländsk performancekonstnär, målare och musiker.
Så här beskrivs utställningen: Med sit kærligt kritiske blik på den vestlige kultur, sin musikalitet, humor og sans for det tragikomiske har Ragnar Kjartansson for længst markeret sig som en af samtidskunstens mest interessante stemmer. Denne første omfattende solopræsentation i Skandinavien udfolder hans værk på tværs af medier og genrer.
En utställning som andas mycket vemod och humor.
Nu var det dags att söka sig till parkscenen, den största scenen på festivalen, för höra den skotska författaren Ali Smith. (lite dråpligt och roligt är att jag trots bokhandlare som jag är, först hade blandat ihop henne med en annan Smith. Nämligen Zadie Smith, hon som skrev Vita Tänder. Innan det gick upp för mig, att jag rört ihop det. Jag har ju så klart koll på Ali Smith, även om jag inte tror jag läst henne, men sålt flera av hennes böcker har jag gjort)
Det blev en uppsluppen intervju med Ali Smith, som jag nu framöver ska läsa ordentligt.
Efter det, så gick jag för att höra slutet på intervjun med Ia Genberg, för att sedan återigen slå mig ner vid parkscenen, där det skulle bli samtal med Eva Menasse och Joyce Carol Oates som modererades av Martin Krasnik.
Författaren Eva Menasse hade jag ingen koll på alls, men blev intresserad av att läsa henne. Det började lite trevande, då moderatorn inte var riktigt i samklang med de båda författarna. Eva och Joyce tog över och bjöd på många intressanta aspekter på sina respektive författarskap. Kom också att handla ganska mycket om Nazism, Österrikes efterkrigshistoria, rasismen i Amerika och en del annat.
Efter detta valde jag att lämna det vackra Louisiana och åka hem, trots att det fanns en del tunga namn kvar på programmet.
Så strax efter fem tog jag tåget från Humlebaek till Hovedbanegården och bytte till Öresundståget till Malmö.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar