torsdag 24 september 2015

De försvunna - Caroline Eriksson

Caroline Eriksson (född 1976) har tidigare skrivit två historiska kriminalromaner som är baserade på verkliga svenska mordfall. Hennes nya bok De försvunna är något helt annat. Det är en psykologisk thriller som är riktigt ruggig. Det är en obehaglig bladvändare som man läser ut på några timmar eftersom den är kort och svår att lägga ifrån sig. Man måste dock övervinna några förvirrande sidor i början. Det är en risk att man lägger ifrån sig den, då det är svårt att förstå huvudpersonens handlande. Men jag tycker den är värd ett bättre öde, så håll ut!



Det råder en laddad stämning efter bara några sidor. Vi möter Greta, Alex och dottern Smilla som en sommarkväll är ute med båten. De åker från sommarstugan ut till en enslig ö i den mytomspunna sjön Maran. Väl där stannar Greta kvar i båten medan Alex och Smilla lekfullt springer iväg. Men ganska snart inser hon att de är borta, försvunna. Men, hur kan de försvinna från en isolerad ö? Snart inser man som läsare att ingenting är riktigt som det först verkade vara.
 
Vad är det som har hänt?

Det berättar jag inte, utan det får ni själva lista ut. En godkänd svensk thriller som får betyget 3.

söndag 20 september 2015

Dagar vid Donau - Crister Enander

Lagom till årets bokmässa som har Ungern som tema kom det häromdagen ut en bok med den lockande titeln Dagar vid Donau.

Det finns böcker som man blir glad av att bara se och hålla i. Detta innan man ens börjat läsa dem, bara för de är så vackra .En sådan bok är Crister Enanders senaste bok Dagar vid Donau som är en förtjusande fin bok, men jag förstår inte varför förlaget inte satsade på ett läsband.




Det är en ömsint kärleksförklaring till en stad. En stad som författaren och litteraturkritikern Crister Enander återkommande har rest till och även bott längre perioder i. Det finns många intagande ögonblicksbilder av staden Budapest. Enander vägleder oss genom staden och med dess berömda bad och kaféer. Vidare över stadens broar och berömda byggnader som hotell Gellért och Parlamentet.
Vi får ta del av dråpliga, men också skräckinjagande möten med udda människor. Boken handlar mycket om den centrala roll inom litteraturen som Budapest spelade, jämte dubbelmonarkins andra stad Wien i det vi kallar Centraleuropa. Texterna kretsar också kring antisemitism, skuld och Europas blodiga nutidshistoria. Om en stad som först blev skändat av nazisterna och som med benäget bistånd av den inhemska pilkorsrörelsen såg till att deportera stadens alla judar till förintelselägren i Polen. Sedan har vi också det uppror 1956 som så brutalt och blodigt slogs ner av sovjetmakten.    

Budapest  är en stad som även undertecknad hyser en stor beundran och förundran för. Mina egna möten med Budapest har ägt rum 1989, 1991 och så sent som förra året 2014. Redan första gången jag var där blev jag överväldigad och liksom författaren betagen eller ska vi säga bergtagen för att anspela på författaren Thomas Mann, som är en av de återkommande författarna i boken. Det är nämligen inte bara Ungerska författare som vi möter utan många andra författarporträtt ryms här också.

Det är en förträfflig introduktion till den ungerska litteraturen. Vi möter många självklara namn så som Imre Kertész, Péter Esterházy, Arthur Koestler, Sandor Petöfi, Endre Ady, Sándor Márai och Péter Nádas, som fått stort utrymme, då han enligt Enander är en vår samtids största författare. Men här finns också (för mig) mindre kända namn så som Dezsö Kosztolányi (fast av honom fann jag en bok som heter Kyssen i min boksamling. Hade jag helt glömt), Attila Bartis, Mihály Babits, Márton Karinthy, Gyula Krúdy och många, många fler. Fast jag undrar lite över varför László Krasznahorkai bara nämns i förbigående, med tanke på att det på kort tid har kommit två volymer med honom på svenska.

Vi får också möta Dante, Elias Canetti, Stefan Zweig, Rilke och som sagt Mann, då Både Thomas och Klaus.

Det har varit ett stort privilegium läsa denna fina, lärorika och insiktsfulla bok.

   



fredag 11 september 2015

Ole Dole - M.J. Arlidge

Ole Dole(Lind&Co) är författaren M.J Arlidge debut. Den har sålts till över tjugo länder och jag kan slå vad om att den med stor säkerhet kommer som film.

Det här är en avgrundsdjupt obehaglig historia. Sällan har jag läst något så sjukt utstuderat sadistiskt. 

"Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslösheten, desorienterade och fångna i en djup simbassäng, tömd på vatten. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon.Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet. Det blir två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger upp.

Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler människor försvinner. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö."

Kriminalkommissarie Helen Grace blir den som får ta hand om fallen. Hon och hennes kollegor famlar i blindo och har svårt att se något samband mellan offren. Så småningom klarnar bilden och mönstret framträder där Helen inser att allt kretsar kring henne och hennes förflutna.         


tisdag 8 september 2015

Vredens dag - Magnus Alkarp

Förlaget Historiska media har sedan mer tjugo år publicerat en mängd fackböcker i historia. Sedan några år har förlaget också gett ut flera historiska kriminalromaner. Nu senast en historisk thriller av Magnus Alkarp - Vredens dag

Det är en mycket spännande och sofistikerad berättelse som överraskar ända till slutet. Historien utspelar sig på två tidsplan, Polen 1944 och Sverige 1973. Skickligt väver författaren ett komplicerad nät av trådar som först får sin förklaring på allra sista sidan. 

Det är en lärorik historisk berättelse om skuld, svek och begångna brott under andra världskriget. Även i Sverige fanns det övervintrade nazister, som liksom i många andra länder skyddades av statsmakten. "de som nyss ansetts vara betydande säkerhetsrisker, blev befordrade. De hamnade i hovrätterna, de blev riksdagsmän, satt i stadsfullmäktige, blev arméchefer - de hamnade just på de platser där man minst av allt ville ha gamla nazister..."

Det är Sverige 1973, samma år som IB affären briserade och Normalmstorgsdramat höll svenskarna vakna. Båda händelserna nämns och Normalmstorgsdramat spelar en viss roll i handlingen. Den svenske medborgaren Simon Krezensky kidnappas på öppen gata i Stockholm av en terroristgrupp som vill skippa rättvisa genom att kidnappa krigsförbrytare. Gruppen kidnappar flera andra personer runt om i landet. Större delen av handlingen utspelar sig mellan Simon och hans kidnappare. Här finns helt obetalbara och många gånger väldigt roliga scener och dialoger. Sedan får vi också ta del av flera fruktansvärda och hemska skidringar från andra världskriget. Men tänk om Simon inte är den som terroristerna tror att han är. 

Vi får följa både utländsk och svensk polis och underrättelsetjänst när de kartlägger pusslet. Men arbetet måste ske i tysthet eftersom myten om det neutrala Sverige står på spel.

                      


   

lördag 5 september 2015

To my Love - Karin Aspenström

Karin Aspenström(född 1977) är uppvuxen i Stockholm och verksam som manusförfattare för film och tv. Hon har tidigare gett ut spänningsromanerna Brännmärkt och Rättslös om infiltratören Peter Rätz.

Hennes nyligen utkomna roman To my Love är en kärlekshistoria med thrillerartad intrig. 

 
Romanen utspelar sig på två tidsplan. Det är London i mitten på 90-talet. Där möter vi nittonåriga Love som följer med sin ungdomskärlek från gymnasietiden Josefin. Det har aldrig blivit något annat än vänskap dem emellan fast Love så gärna vill. Den första tiden i London är en fin tid för Love även om kärleken är obesvarad så är istället vänskapen desto starkare. Men ganska snart vill Josefin som alltid längtat till England och London träffa "äkta" engelsmän gå på rockklubbar och umgås med rockstjärnor. Ganska snart så träffar hon den karismatiska alkoholiserade rockgitarristen Baz. En destruktiv resa tar sin början och hon och Love glider ifrån varandra. Love stannar dock kvar i London och börjar på en utbildning i datavetenskap och de ses alltmer sällan. Men så en dag får han ett brev där Josefin vill att de gemensamt ska resa till Frankrike och ber honom möta upp den 24 juli 1998 på tågstationen. Men hon dyker aldrig upp och han "åkte tillbaka till studentrummet med tom, tillintetgjord själ. Tiden efter slutar hon existera. Han gick klart sin utbildning och flyttade hem."

Sjutton år senare möter vi Love som lever medelklassliv med sin Nora. En dag när han rotar i garderoben så hittar han ett gammalt blandband med 90-tals musik där det står To my Love, 20/4 1997. Detta sätter igång en serie händelse som gör att romanen ändra karaktär och blir nu mer och mer en thriller som bjuder på flera överraskningar. 

Det här är ingen dålig roman, men kanske vänder den sig till en något yngre läsare.