onsdag 28 mars 2018

Karolin Almgren Projekt på Victoriateatern 2018-03-27

Det var en trevlig jazzkväll igår på Victoriateatern med Karolina Almgren. Jag var positivt överraskad och imponerad av vad bandet skapade under den gångna kvällen. 

Karolina Almgren är flitig och spelar i en mängd band. Mest aktiv är hon i duon "Sisters of Invention" med sin syster Malin Almgren på trummor. De blev årets grupp i Sveriges Radios jazzkatten i oktober förra året. 


Kvällen inleddes först med ett solostycke sedan framförde Karolina och Malin låten "stjärnfall" från en av deras skivor med Sisters of Invention. Efter det kom resten av bandet in, Martina Almgren, trummor, Anni Elif Egecioglu, cello och Isa Savebrant, kontrabas och framförde första låten Visby som var den första i en svit nya låtar som Karolina skrev under en vistelse på Gotland. Bandet framförde också ett knippe jazzstandards som Mahjong av Wayne Shorter och In a Sentimental Mood


Efter pausen blev det ytterligare en låt med bara Karolina och systern Malin Almgren. Hela bandet framförde sedan fler låtar från Karolinas nyskrivna "Gotlandslåtar" med bl.a. "Havet" och det kom också att spelas ytterligare någon jazzstandard. 

                       

söndag 25 mars 2018

Muralgranskaren - David Nessle

Under två veckors tid har jag haft vansinnigt roligt med en nyutkommen bok från serieförlaget Kartago. Muralgranskaren heter den och är gjord av David Nessle

David Nessle (f 1960) var för mig ett okänt namn, men han har en lång karriär som serieskapare, författare och översättare. Muralgranskaren började först som ett hemligt twitterkonto, men det har visst sedan 2016 varit känt att det var David Nessle. 

Själv har jag först nu som sagt upptäckt dessa bilder genom att de har givits ut i bokform. 

   
Det är unikt, genialt och hädiskt roligt. Vad David Nessle gör är att han tar medeltida (en del är ungrenässans) målningar och skriver texter på hemmasnickrad medeltidssvenska där han kontrasterar bilderna med kommentarer och företeelser som oftast hör hemma i vår tid.

Här några exempel. 




I det anakronistiska mötet mellan målningarna och Davids texter uppstår en tänkvärd och vansinnigt rolig miljö som lockar till många skratt.       

onsdag 21 mars 2018

Linda May Han Oh - Inkonst 2018-03-20

Igår var det bra jazz på Inkonst. Det var en konsert som jag först inte tänkt gå på eftersom den började när jag slutade mitt jobb. Men tänkte sedan att jag kan väl titta in en stund i alla fall. Det visade sig att jag inte hade missat mycket för de gick inte upp på scen förrän tio över åtta och jag var där fem i halv nio. 

Jag visste mycket väl vem Linda May Han Oh var då jag såg henne med Pat Metheny häromåret. Metheny om Linda; "Hon har allt det jag letar efter, fantastisk rytmkänsla, smakfullt valda toner och en självsäker kommunikation med publiken."

Vi fick prov på allt detta igår. Tillsammans med sina medmusiker Greg Ward, saxofon, Matthew Stevens, gitarr och Artur Hnatek, trummor visade Linda prov på sin otroliga rytmkänsla och kommunikativa förmåga med medmusiker och publik oavsett om hon spelade kontrabas eller elbas.




Linda May Han Oh är född 1984 i Malaysia, men uppvuxen i Australien. Hon började med klassisk piano vid fyra års ålder för att senare spela klarinett och först vid arton års ålder började hon spela bas. En tidig läromästare var Dave Holland, vars solo hon transkriberade. Hon flyttade till New York 2008 där hon sedan har tagit en magisterexamen på Manhattan School of Music. 

måndag 5 mars 2018

En modern familj - Helga Flatland

Jag tycker väldigt mycket om En modern familj av Helga Flatland. Den norska författaren Helga Flatland (f 1984) har skrivit en tänkvärd och insiktsfull roman om familjerelationer där hon skildrar och dissekerar relationen mellan barn och föräldrar, relationen mellan syskon och den äktenskapliga relationen.  


  
I Norge har romanen varit en stor försäljningssuccé och vunnit fler priser. Även i Sverige  borde den kunna nå riktigt många läsare. Fast lika uppmärksammad som en annan norsk roman som kom häromåret, Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap, blir den nog inte. 

En modern familj börjar med en familjesammankomst i Italien.  Man har samlats för att fira Sverres sjuttioårs dag . Väl där berättar motvilligt Sverre och Torill att de efter fyrtio års äktenskap har bestämt sig för att skiljas. De tre vuxna barnen Liv, Ellen och Håkon reagerar något olika på detta besked. Historien berättas sedan växelvis genom Liv, Ellen och Håkon. 

Det är en intressant och engagerande berättelse skriven på ett följsamt språk.   


söndag 4 mars 2018

Marius Neset Quintet - Mejeriet 2018-03-03

Vi som hade sökt oss till eftermiddagsjazz på Mejeriet i Lund denna dag fick uppleva hissnande musik i världsklass. Vi fick höra flera stycken från Marius Neset senaste skiva Circle of Chimes. En skiva som släpptes i höstas, men som spelades in under några dagar i januari 2016.


Så här beskrivs det hela på Mejerits hemsida:

"En i sanning unik konsert och ett möte mellan två unga artister av världsformat, enhälligt hyllade inom olika genrer. Norske saxofonisten Marius Neset har sina rötter i jazzen, där han leder egna grupper, radar upp priser och utmärkelser och får beställningsuppdrag av stora orkestrar. En av Marius senaste triumfer var det glödande hyllningssolot till Wayne Shorter på Polarpris-konserten och på Kongsberg Jazzfestival i sommar framträder såväl med London Sinfonietta (för vilken han håller på att komponera helt ny musik) som med Chick Corea Akoustic Band. Senaste albumet ”Circle of Chimes” har fått ett fantastiskt mottagande hos musikvänner och i pressen, med bl a betyget 4,5 (av 5) i Down Beat.


Svensk-danske cellisten Andreas Brantelid är även han en totalt hängiven musiker, som redan vid 3 års ålder visste vad hans kall skulle bli, klättrande omkring på pappans cello. Nu har han hela klotet som arbetsfält, där han spelat med t ex London Philharmonic, BBC Symphony, Brussels Philharmonic, Yomiyuri Nippon Symphony, Seattle Symphony, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Orchestre des Champs-Elysées, med många, många fler.
Jim Hart (UK)- vibrafon, marimba
När Marius utvidgade bandet från kvartett till kvintett var det för att kunna utvidga klangvärlden just med vibrafon och Jim var det naturliga förstahandsvalet.
Ivo Neame (UK) - piano.Har spelat med Marius sedan han startade sitt soloprojekt 2011. Är dessutom med i Phronesis, sedan bandet startade, och har släppt ett antal skivor i eget namn.
Michael Janisch (US/UK)– kontrabas
Marius musik ställer höga krav på teknik och timing, inte minst från basisten. Michael som flyttade från USA till London för många år sedan driver även det intressanta skivbolaget Whirlwind Records.
Anton Eger (SE/NO) - trummor.
Anton och Marius började spela ihop redan när de gick tillsammans på Rytmisk Konservatorium och bildade bandet JazzKamikaze 2005. Han är även med i Phronesis.
Ingrid Søfteland Neset (NO) - flöjt.
Avslutade nyligen sina studier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, och spelade ett mycket krävande stycke på sin examenskonsert, specialskrivet för henne av brodern Marius. 2015, bara 23 år gammal, blev hon första flöjtist i Stavangers Symfoniorkester."

Marius Neset är förutom en otroligt kompetent och tekniskt briljant saxofonspelare även en kompositör av rang. Hans musik är varierande och komplex, fylld av många oväntade och annorlunda infall. Det är både väldigt vackert och utmanande kantigt. I hans musik samsas Zappa med Stravinskij. 

fredag 2 mars 2018

Vaggvisor - Leila Slimani

Vaggvisor är en psykologisk thriller som har blivit en internationell storsäljare. Det är den fransk-marockanska författaren Leïla Slimanis (f 1981) andra roman efter debuten med I monstrets trädgård. 
Vaggvisor kom ut 2016 i Frankrike och tilldelades samma år Goncourtpriset. Den har sålts i otroliga 600 000 ex bara i Frankrike och Leïla har av president Marcron utsetts till ambassadör för det franska språket. 



Den här thrillern är både skicklig och intressant. 
Den börjar chockartat och vi vet redan från början vad som har hänt. Men trots att det hemska redan har hänt, så är resten ingen transportsträcka. Utan vad som sedan händer är att beskriva och utforska våra rädslor för det alldagliga och vardagliga.