måndag 7 april 2008

Reseberättelse från Bokhandelsskolans studieresa till Berlin 2-5 april 2008.

Bokhandelsskolans studieresa till Berlin. 




Dag 1

Gruppen som kom från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm sammanstrålade 9.30 på Berlins flygplats.

För flera i gruppen var det ett glatt återseende men det var också flera nya bekantskaper. Kanske är det denna korsbefruktning av svensk bokhandel som är den viktigaste funktionen med Bokhandelsskolans resor. 
En gemensam buss tog oss till hotellet. Jag kom att sitta bredvid en två meter lång samuraj som heter Kristian Fagerström och som jobbar på Sf-bokhandeln i Stockholm. Det visade sig att vi skulle dela rum. 
Framme vid vårt eminenta hotell InterContinental på Budapest strasse fick vi turligt nog tillgång till våra rum meddetsamma.




Vi gick alla iväg för att luncha och ta en första bokhandelspromenad i närområdet. Ann-Britt Prestor, Birgitta Nilsson, Elsa Israeli, Astrid Waller, Kristian Fagerström och jag utgjorde en gemensam grupp som gick för att få en bit mat. Klockan var bara halv elva och först klockan två ska vi alla samlas för en rundtur i Berlin.
Under promenaden passerade vi zoo och den bombade kyrkan, Kaiser-Wilhelm-Gedächniskirche vid kurfürstendamm. 




Vi tittade alla in på den stora Hugendubel (2) bokhandeln i 5 våningar och även i en Bartelsmanbutik (3) brevid. Därefter åt vi och promenerade sedan tillbaka till hotellet och var där i god tid innan vi alla skulle ses. 
När klockan var två steg vi alla på en hyrd buss som tog oss på en tre timmar lång och givande sightseeing med den inspirerande guiden Jens från Sverige. Han berättade ingående om Berlins historia och då inte bara med fokus på andra världskriget, som naturligtvis har inverkat stort på hur Berlin ser ut idag. Överallt pågår det nybyggnation och då främst på den östra sidan. Vi fick också berättat för oss om bostadssituationen som är ett drömläge för alla som söker bostad med över 200 000 lediga lägenheter. 






Tillbaka på hotellet gick jag och Kristian för att titta på bokhandeln på KaDeWe som inte var så imponerande vilket däremot livsmedelsavdelningen på plan sex är. Vi träffades alla åter klockan kvart över sju i foajén och tog buss 200 till Marx-Engels platz. Där gick vi för att äta på gasthaus Mutter hoppe. 







Ett fantastisk ställe första kvällen med rustik tysk mat och skrålande ölberusade äldre tyskar. Jag och många med med mig åt något som kallades hugenotternas panna. En tysk variant av pytt i panna, som bestod av fläskfilé, stekt ägg, stekt potatis, svamp och gröna ärter som serverades i en stekpanna direkt på bordet. Åt med stor aptit och förtjusning. Det var mycket gott, speciellt när det sköljdes ner med god tysk pils. Det blev en trevlig kväll och väl tillbaka på hotellet somnade jag meddetsamma. 





Dag 2.

Efter en god  och överdådig frukost samlades vi för en gemensam promenad till de nordiska ambassadernas kulturhus. Vi tittade på en konstutställning med finska konstnärer. Dagen var vigd till fria aktiviteter, så efter en halvtimme bland stålburar med minkmössor och en naken Jesus, bestämde jag och Kristian att titta på boklådor på den östra sidan. 

Något kylslaget väder, men en glad sol hade vi med oss på vår promenad. Det har hänt otroligt mycket under de år som gått sedan muren revs. Överallt är nybyggt. Runt Potsdamer är det mesta nytt. Ett jättelik glashus Sony center var spännande att se.


Sony center

Mitt emot ligger shoppingcentret Arkaden där vi besökte en Hugendubel (17)






Vi promenerade vidare till Galeries Lafayette där en en liten specialist bokandel (16) med franska böcker var belägen.




Bara ett stenkast därifrån låg ytterligare en stor Hugendubel (15).





Vi tog sedan en tur till Berlin story (14). De har allt man kan tänka sig i litteraturväg om  Berlin. 









Därefter var det dags för lunch och sedan besökte vi stans nyaste och stiligaste shoppingcentra Alexa nära Alexanderplatz. Här var Berlins vackraste bokhandel belägen. En stor Thaliabokhandel (18) i tre plan. 







I gallerian fanns också en Bartelsmanbutik (18b) och en Welt Bild Plus (18c). Nu var vi trötta i benen, men vi han med en stor studentbokhandel (19) på Spandaustrasse innan vi hade fått nog av boklådor för denna dag. 

Tillbaka på hotellet tog jag en simtur i hotellets stora simbassäng. Jag hade fått huvudvärk som jag hoppades kunna simma bort, men den ville inte släppa även efter den sköna simturen. Men kanske skulle det hjälpa att äta något, så när jag träffade några i sällskapet som skulle gå för att äta bestämde jag mig för att följa med. Bo Söderlund, Sture Nyman, Olav Magnusson, Annika Hellman, Ann wettergren, Lennart Bergström och Ewa Bergström tog buss 200 till Spandaustrase. Vi hade i tanke att leta upp de judiska kvarteren, där det skulle ligga några trevliga restauranger på renoverade innergårdar. Efter en stund letande, utan att finna vad vi sökte gick vi istället in på en Italiensk restaurang där vi mötte Malin och Fredrik som just ätit. Min huvudvärk tilltog och jag fick en huvudvärkstablett av Ann. Jag beställde spagetti med scampi. Jag var rejält hungrig, men min huvudvärk ville inte släppa, så efter maten lämnade jag sällskapet och åkte hem till hotellet och gick till sängs.

Dag 3.    

Vaknade utan huvudvärk och gick för att äta frukost, den bästa hotellfrukost jag någonsin varit med om. Innan vi alla skulle samlas på Dussmann, Berlins största bokhandel fanns det tid att besöka några andra på västra sidan. Jag och Kristian promenerade iväg längs med Kurfürstendamm och vek sedan av på Fasanestrasse där Literaturhaus - Wintergarten ligger. Förutom ett trevligt café så finn här också en lite bokhandel Kohlhaas & co (6) som framför allt säljer judaistik.



 Vi fortsatte till Marga Scholler (7) som är stor på engelsk litteratur. 




Därifrån var det inte lång nästa bokhandel Bücherbogen (8) som ligger fantastisk, men i ganska besvärliga lokaler under U-bahn. Det var en fin bokhandel, men man hörde hela tiden tågen och lokalen skakade. 







Vi tåg U-bahnetåg till unter den Linden och sammanstrålade med gruppen utanför Dussmann (13). Vi fick en trevlig visning av denna storslagna bokhandel (läs mer i rapporten).  













Efter detta besök var vi flera som promenerade till tyska bokhandlarföreningens lokaler. Väl där träffade vi ordförande för den tyska bokhandlarföreningen oss välkomna . Det var ett intressant möte, men efter nästan två timmar var vi nog alla ganska trötta. Då det låg ganska nära hotellet promenerade några av oss den biten. Jag och Kristian stannade för att äta på den grekiska restaurangen som ligger mitt emot hotellet. Var vrålhungrig så en vällagad mossaka och en öl satt gott. Efter det blev det en simtur innan vi åter samlades kvart över sex i hotellets foajé. 
Vi hade en kort genomgång och summering av våra intryck. Vi tog sedan buss 200 och steg av nära Brandenburger Tor. Där åt vi middag på en fantastisk restaurang som heter Theodor Tucher. 
Jag åt en underbar tillagad lammfilé med rotfrukter och till det ett utsökt gott vin. Sedan blev det appelstrudel med grädde och vaniljglass till efterrätt. Miljön där vi satt kan väl närmas beskrivas som ett slottsbibliotek. Restaurangen hade haft besök av både Bill Clinton och George W Bush under årens lopp.




Tillbaka på hotellet var vi några som tog en drink i hotellbaren innan läggdags. 

Dag 4. 

Idag är det tyvärr hemfärd. Tog en simtur i bassängen innan frukost. Det fanns sedan lite tid innan bussen till flygplatsen skulle gå. Så jag passade på att besöka en charmig liten bokhandel Miss Marple (10) som vi missade igår. 





På tillbaka vägen träffade jag Elsa vid Kaiser-Wilhelm-Gedächniskirche och vi tittade gemensamt på kyrkan. Vandrade sedan till KaDeWe för att återigen kolla in livsmedelsavdelningen. Blev buden på whisky provning. Tittade även till bokavdelningen en gång till och när jag skulle lämna KaDeWe så träffade jag Ann Wttergren vid utgången och vi hade sällskap till hotellet. Efter en stund var det dags att med buss bege sig till flygplatsen. Vi var i väldigt god tid där och några av oss fördrev tiden med en öl. På Kastrup tog vi som skulle till Malmö farväl av resten av sällskapet som skulle vidare till Stockholm och Göteborg. 

Tillägg - Rapport från boklådor vi besökte under bokhandelsskolans studiebesök i Berlin.

Den tyska bokmarknaden är på många sätt olik vår. Den stora skillnaden ligger i att tyskarna fortfarande har fasta bokpriser. Detta gör att många fler kan överleva även väldigt små bokhandlare. En annan viktig skillnad är att det finns många anställda, vilket har sin huvudsakliga grund i att det är billigare. En väldigt svag fackföreningsrörelse just inom bokbranschen har gjort att de anställda har dåliga avtal. Man sakna helt ob tillägg och arbetslösheten är stor. 

Det finns ca 350 boklådor i Berlin. Här nedan följer ett personligt omdöme från några av dem. Numreringen är samma som på kartorna. 


               

2. Hugendubel. En stor bokhandel i 5 våningar. Stora vita podier och stora ytor med många härliga sittmöjligheter. 

17. Hugendubel. En stor bokhandel i två plan. Öppet 10-21 måndag till fredag. Många stora podier och inga gondoler. Finns nästan inga skyltar, mobiler och annat reklammaterial i taken. Kassa både uppe och nere.

16. En liten specialistbokhandel för fransk litteratur som ligger i Galerie Lafayette. Mörk träinredning och två långa podier som bildar gång fram till kassan. Mest pocketböcker. 

15. Ytterligare en stor Hugendubel i två plan. Öppet 10-20 måndag till onsdag och 10-21 torsdag till lördag. Också här väldigt stora ytor. Stora podier med extraprissatta böcker. Nedre plan lika stora ytor och med en stor soffa i mitten. En lite mindre soffa på barnavdelningen.  

14. Berlin story. En specialsorterad bokhandel med böcker om Berlin. Framför allt historia och militärhistoria. Ganska stor butik runt trehundrafemtio kvadratmeter. Böckerna ligger på podier indelat efter Berlins olika stadsdelar. Ett stort bord med bara litteratur om Napoleon. Längst in i butiken fanns även en historisk utställning om Berlin. I kassan en mängd souvenirer så som tröjor och kort. 

18. Thalia. Stans vackraste bokhandel. Stor i tre våningar. öppet 10-22 måndag till lördag. Mycket trivsam bokhandel som ligger i Berlins nyaste galleria. Det återkommande intrycket är snyggt. Vackra träpodier med en fantastisk omsorg om skyltningen. Flera hyllor med olika bestseller (Thalia tipsar, Der spigel tipsar etc).  Många små infodiskar och läsfåtöljer överallt. En trevlig hörboksavdelning med lyssnaranordning och fåtöljer. Här finns också en fin konstavdelning.

18b. Der Club Bertelsmann. Ett fenomen som inte existerar i Sverige. En bokhandel endast för medlemmar. De har ca 100 titlar som man kan köpa lite billigare, ca 20-25% billigare. Kunden måste köpa fyra titlar om året. Detta är en form av bokhandel som fungerat i många år men som inte går så bra längre. Bara i de senaste dagarna har man försökt sälja kedjan (allt enligt ordförande i tyska bokhandlarföreningen) 

18c. Welt Bild Plus. Detta är också en konstig bokhandel. De har mycket lite böcker, men desto mer av annat som toaletthållare, vattenkokare, kryddburkar och prydnadssaker. Böckerna är en salig blandning. Kändes alldeles fel och dessutom en tråkig lokal med konstigt ljus. (fick senare veta att det är ett slag postorderföretag med lokal) 

19. Unibuch. En studentbokhandel som har ett ganska trist läge. Den var dessutom ganska tråkig. Öppet 9-20 måndag -fredag och 9-18 lördag. 

6. Kohlhaas & co. En bokhandel som ligger i en vacker villa som är ett kulturhus. Här finns också en vinterträdgård med café. Det är en liten bokhandel som är kända för sin avdelning i judaistik. Öppet 10-20 måndag-fredag och 10-18 lördag. 

7. Marga Scholler. Bokhandel med lite av varje. Här finns en egen barnavdelning. Man är specialist på engelsk litteratur. Inredningen påminner mest om ett antikvariat med höga gröna hyllor. Väldigt många anställda för att vara en så liten bokhandel. Öppet 9.30-19 måndag-fredag, 9.30-20 lördag och 9.30-17 söndag. 

8. Bücherbogen. Ligger i väldigt speciella lokaler med valvbågat tak under U-bahn. Man hörde tågen medan man var där. Många separata rum vilket måste göra det svårt att ha uppsikt över. Bokhandeln har det mesta inom konst, arkitektur, foto och angränsande ämnen på franska, engelska, italienska, spanska och japanska. Öppet 10-20 måndag-fredag och 10-18 lördag. Många anställda. 

10. Miss Marple. Liten charmig bokhandel med kriminallitteratur. Mörka Billy-liknande bokhyllor. En liten soffa där det serverades te. Bara pocketböcker. En avdelning med nordiska kriminalförfattare. 

13. Dussmann. Berlins största bokhandel i 5 våningsplan. Det är egentligen mycket mer än bara en bokhandel. Själv kallar de sig för ett kulturhus. Här finns stora ytor med cd-skivor och dvd-skivor. Här finns så klart en stor pappersavdelning. Bokhandeln är imponerande stor med nästan sjutusen kvadratmeter. Deras bokavdelning är berömd. Inredningen är svarta hyllor med röda skyltar. Många skyltar med författarens namn på. Har mycket strikta regler för presentation. eftersom man i Tyskland inte kan konkurrera om priset, så gäller det att vara bäst på service och presentation. Flera hyllor med storsäljare. Man försöker på alla möjliga förföriska sätt att få kunden att stanna så länge som möjligt då kunden har en tendens att handla mer ju längre man stannar. Stor avdelning med hörböcker där det finns många möjligheter att sitta ner och lyssna. Gigantisk barnavdelning med separat lekrum med dyra pedagogiska möbler som kunden kan köpa. Man kan få låna läsglasögon och cd-skivspelare i en informationsavdelning där man även hämtar beställda böcker. Här finns många möjligheter att sitta. Man har inställningen att det är okej för studenter och andra att sitta här hela dagen och läsa. kanske köper de inget idag, men längre fram. Kanske den dagen då du är klar med din utbildning och då kommer du ihåg Dussmann och återvänder hit. Sportavdelningen är ihop med den jättestora reseavdelningen. 

Öppet 10-24 måndag -lördag. De har många aktiviteter så som författarträffar. Under de senaste åren har de haft både Bill och Hillary Clinton på besök. Flera kända popgrupper har också gästat bokhandeln. 


Sammanfattning. Väldigt många anställda. Flera butiker är mycket stora. Alla har möbler att sitta på och detta gäller liten som stor butik. En viktig detalj är att det finns nästan inga gondoler. Det är podier och bokhyllor som gäller. Det är rent och snyggt, Det finns nästan inga skyltar och annat reklammaterial i taken. Genomgående listor på toppsäljare och andra listor så som rekommendationer. Många har mycket snygga podier, då speciellt Thalia. 

 

Besök hos tyska bokhandlarföreningen. 

Tyskland har på senare tid haft längre diskussioner med EU om de fasta bokpriserna. Denna fråga är nu löst och reglerad i den tyska lagstiftningen. När du inte konkurrerar om priset, så det istället en fråga om service och tillgänglighet. Öppethållandena har förändrats. Förut var man tvungen stänga klockan 20.00. Nu kan man ha öppet mycket längre. Dussman stänger klockan 24.00. Bokbranschen ökar med 2% otalt. Men det ser väldigt olika ut. Vissa ökar med 5-7% medan andra minskar med 3-4%. Så för en del går det dåligt. Många kunder överger de små butikerna för de stor shoppingcentrarna. De stor kedjorna kan få något bättre rabatter på inköpen. så även om priset är detsamma överallt, så skiljer sig marginalerna åt. Tyskland har ett fantastiskt distributionssystem. Om bokhandeln beställer en bok på kvällen före klockan sex, så har de boken på morgonen efter klockan tio. Internetbokhandeln utgör knappt 10% så den utgör inget hot. Man kan inte konkurrera med priset här heller. det är nämligen så med den tyska prislagstiftningen att man måste fysiskt flytta boken utanför gränsen och sedan transportera tillbaka den, vilket helt enkelt blir för dyrt. 

                                                                  
                             
                                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar