torsdag 26 december 2013

Medan mörkret faller - Anna Lihammer

Den här boken har ännu inte kommit ut. Har haft förmånen att läsa en förhandsutgåva av denna intressanta kriminalroman som först kommer ut i slutet av januari.

Det här är Anna Lihammers skönlitterära debut. Hon har tidigare skrivit faktaböcker om arkeologi.
Det här är en mycket lyckad debut. En fängslande historia som tar oss med på en otäck resa bakåt i tiden.
Det är 1934 och nazisterna har tagit makten i Tyskland. Rasteorin var en central i den nazistiska världsåskådningen. Men också i andra delar av världen och framför allt i Sverige var det många som förfäktade rasteorier. Man kan nog dessutom påstå att Sverige var ledande inom detta fält.
Redan 1909 hade Svenska sällskapet för rashygien bildats. Och 1921 fattade riksdagen ett beslut om att upprätta ett Statens institut för rasbiologi i Uppsala. Dess förste chef var Herman Lundborg som figurerar i boken.
Ett förfärligt sadistiskt utstuderat mord sker i anatomiska institutionens källare i Uppsala. Kriminalkommissarie Carl Hell blir den som ska ta sig an fallet. Till sin hjälp har han polissyster Maria Gustavsson. Det är en riktigt kuslig debut som utspelar sig i miljöer som får mig att rysa.Stora delar av handlingen tilldrar sig på anatomiska och patologiska institutionerna i Uppsala och karolinska institutet i Stockholm. Det är en historia där den svenska steriliseringslagen och dess avskyvärda konsekvenser spelar en stor roll. Där läkare, professorer och politiker i förening med grumliga idéer släpper loss krafter som kan få ett "civiliserat" samhälle att tappa greppet om vad som är etiskt och oetiskt riktigt.
   
Mycket hinner hända innan gåtan får sin lösning. Det är en mycket bra deckare som jag tror har alla chanser att få en bred läsekrets.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar