söndag 29 december 2013

Rastlös - William Boyd

Vilken glädjande nyhet. Det har kommit en ny bok på svenska med William Boyd. Läste hans roman "Den blå eftermiddagen" när den kom ut 1995. En roman som jag uppskattade väldigt mycket. Har sedan dess ofta undrat var han tog vägen. Men det visar sig att han skrivit en hel del under årens lopp. Det är bara så att svenska förlag nonchalerat honom. Ett ganska nystartat förlag EA förlag är de som nu ger ut honom. Och det med en bok som kom ut på engelska redan 2006.
Det här är bra! Riktigt bra! Började läsa på middagsrasten på jobbet och hade sedan svårt att jobba vidare den dagen. Ville bara fortsätta läsa. Samma skicklighet att berättar en historia som jag minns från Den blå eftermiddagen.
Det är en riktigt spännande spionroman i samma anda som John le Carré eller Graham Green.

Romanen börjar i  England i mitten på 70-talet. Vi får lära känna Ruth och hennes mamma Sally Gilmartin som en dag berätta för sin dotter att hon egentligen heter Eva Delectorskaja. Hon anförtror vidare sin dotter hela den otroliga historien om hur hon som rysk emigrant i Paris 1939 blir värvad till den brittiska underrättelsetjänsten som spion. Efter kriget byggde hon upp ett nytt liv som den typiske engelska hustrun och modern. Men nu efter trettio år ser det ut som om någon vet om hennes hemlighet.
En riktig "page-turner" som jag varmt rekommendera.    


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar