lördag 30 november 2013

Sonen - Philipp Meyer

Avsluta läsåret 2013 på bästa tänkbara sätt (fast jag hinner nog med några till).
Att använda epitetet mästerverk känns här helt riktigt. Detta är verkligen en stor läsupplevelse och den förtjänar många läsare.
Det är Philipp Meyer, född 1974, andra roman. Han debuterade med American Rust 2009 som inte är utgiven på svenska än. Med Sonen har författaren fått ett fantastiskt mottagande och blivit hyllad av en stort sett enig kritikerkår. Det är en stor berättelse på alla sätt. På nästan 600 sidor får vi ta del av ett drama som i grunden handlar om exploateringen av västern och byggandet av en nation. Den är fruktansvärt brutal och absolut inget för den alltför känslige. Det finns scener som beskrives så detaljerat och exakt att det är som ett slag i magen. Mycket naket våld och tortyr skildras extremt närgånget.
Det är en episk berättelse om tre generationer i  familjen McCullough. Boken börjar 1849 och vi får följa trettonåriga  Eli McCullogh när han blir bortförd av comancher som massakrera hans familj utom fadern som inte är hemma. Eli växer upp hos comancherna, får indianskt namn och blir så småningom en krigare i stammen. Men ganska snart förändras verkligheten för indianerna. Om detta läste jag mycket om som ung grabb och har sett otaliga skildringar på film. Kommer och tänka en del på Little Big Man med Dustin Hoffman som var en film som jag gillade mycket. Indianerna blir hårt trängda, bisonoxarna blir allt färre, svält och sjukdomar drabbar indianbefolkningen hårt. Eli återvänder efter några år till de vita och "civilisationen" där han till en början har svårt att anpassa sig för att sedan bli en en rik och mäktig person. En grundare av den dynasti som vi sedan får följa ända till nu.                    


Dynastin historia skildras växelvis genom Eli McCullough, hans son Peter McCullough och dennes sondotter Jennie McCullough. 
Genom Peter skildras historien ur hans dagböcker som börjar 1917 och som han säger är tänkta att berätta den "sanna" historien om släkten. Peter har svårt att finna sig tillrätta. Han anklagar sin familj för många oförrätter och plågas av dåligt samvete. Mycket våld även här som framför allt drabbar den mexikanska befolkningen i Texas.
Och så till sist får vi följa Jennie, stormrik matriark som minns familjen och släktens historia. En släkt som blev rika på boskap och framför allt olja. Denna olja som präglat mycket av Texas historia.

Boken är fylld av detaljer och det känns att författaren måste ha ägnat mycket tid åt research. Så förutom att det är en mycket bra roman så är det också en fantastisk historielektion.
           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar