onsdag 16 januari 2013

Ensam i Berlin - Hans Fallada

Jag älskar denna roman om mänskligt mod och uppror mot nazismens tyranni. Ensam i Berlin gavs ut första gången i Sverige 1948 med titeln En mot alla och då med flera centrala avsnitt strukna. Det här är den första kompletta svenska utgåvan utgiven av det lilla förlaget Lind & Co.
Hans Fallada eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn föddes 1893. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare. Han dog 1947, några månader innan Ensam i Berlin publicerades.

Allt är storartat med den här romanen.
Intrigen är lysande, stämningen nervpirrande, enastående miljöbeskrivningar av staden Berlin och fina karaktärsporträtt. Han är så omsorgsfull i sina karaktärsbeskrivningar. Det är inte bara huvudpersonerna som man lär känna utan även bipersoner är så noggrant beskrivna.
Det gamla skötsamma verkmästarparet Otto och Anna Quangel beslutar sig för att lägga lite grus i det nationalsocialistiska maskineriet. Det är en oavbrutet spännande och välskriven roman på över 600 sidor som aldrig blir det minsta tråkig.
Måste läsas! Anbefalles!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar