tisdag 12 januari 2016

Tschick - Wolfgang Herrndorf

Oj! Vad jag har skrattat det senaste dygnet under läsningen av den härliga och rörande romanen Tschick. Det är den andra boken från det nystartade förlaget Nilsson som jag läser. I höstas skrev jag om den ungerska klassikern Resa i månljus

Romanen Tschick kom ut i Tyskland 2010 och blev en omedelbar succé och något av en kultroman med 2 miljoner sålda exemplar och är hitintills översatt till 24 språk. Författaren Wolfgang Herrndorf (1965-2013) debuterade 2002 med romanen In Plüschgewittern. Tidigare samma år som Tschick kom ut hade Herndorf fått diagnosen glioblastorm, en elakartad och oftast obotlig tumör i hjärnan.

Han producerade i rasande takt en mängd texter. Däribland ytterligare två romaner, den sista förvisso ofärdig, under de tre återstående år som han levde innan han den 26 augusti 2013 valde att avsluta sitt liv. Han sköt sig vid Hohenzollernkanalen i Berlin.


Maik Klingenberg är fjorton år och inte särskilt populär. Han kommer från en välbärgad men krackelerande familj. Hans mamma är alkoholist som då och då åker iväg till ett skönhetsinstitut (eufemism för avvänjningsklinik) och pappan är en vänsterprasslande mäklare som har ekonomiska problem efter flera felplaceringar. Sommarlovet har precis börjat och Maik lämnas själv hemma med 200 euro. Mamman har åter igen åkt till ett skönhetsinstitutet och pappan har åkt iväg med sin sekreterare på affärsresa.

Den tysk-ryske klasskamraten Tschick som han tidigare inte haft mycket kontakt med dyker oväntat upp i en stulen Lada en av sommarlovets första dagar. Nu börjar en rolig och hisnande färd genom den Östtyska landsbygden.Det styr kosan mot Valakiet där Tschick påstår att hans morfar bor. De båda ungdomarna som är väldigt olika men som förenas i sitt utanförskap lär nu känna varandra. Denna roadtrip berättas på ett rappt och humoristiskt sätt där vi får ta del av många dråpliga situationer och flera roliga möten med underliga typer.

Den har jämförts med "Räddaren i nöden"och det ligger nog en hel del i det. Det finns klara paralleller och blinkningar till Salinger.
Det här är en roman som jag kan rekommendera till många. Den är också utmärkt att sätta i händerna på unga vuxna. I Tyskland lanserades den som ungdomsroman.          
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar