lördag 29 april 2017

Selfies - Jussi Adler-Olsen

I veckan som gick släpptes äntligen Jussi Adler-Olsen senaste kriminalroman Selfies på svenska. Del sju i serien om kriminalinspektör Carl Mørck och hans kollegor på avdelning Q kom ut i Danmark förra året lagom till Bogmässan i Køpenhamn.

Jussi Adler-Olsen på BogForum november 2016. Foto Jesper Ekdahl.

Som de flesta av er redan vet så jobbar jag i bokhandel sedan många år tillbaka och jag märkte redan i höstas av förfrågningar på denna nya bok av Jussi Adler-Olsen. Eftersom kunderna långt ifrån har klart för sig att när en ny bok släpps i Danmark så är det inte med automatik så att den också kommer ut i Sverige. Så att den varit efterlängtad är ingen överdrift.


Jag har läst den och kan konstatera att Jussi Adler-Olsen levererar som vanligt. Det är en riktigt komplex thriller med flera tillsynes osammanhängande historier. Ett brutalt mord på en äldre kvinna i Kongens Have uppvisar paralleller med ett gammalt fall, men eftersom fallet utreds av våldsroteln får avdelning Q utreda i lönndom. Ett internt e-post problem har lett till att avdelningen har inrapporterat för få uppklarade fall och nu vill polisledningen läggar ner hela avdelningen För Mørck och hans kollegor Gordon och Assad hopar sig problemen ytterligare när gruppens så viktiga kollega Rose drabbats av en psykos. Samtidigt sker det också flera besinningslösa mord och mordförsök på unga kvinnor som har blivit nermejade av en bil. Det är en skickligt vävd historia som är fylld av spänning, driv och ohyggligt våld. Men här finns också väldigt mycket humor och satir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar