måndag 22 januari 2018

Osynlighetsmanteln - Ge Fei

Det är verkligen inte ofta jag läser en roman från Kina, vilket jag antagligen delar med många andra. Kanske är det något som blir vanligare nu när det finns ett litet förlag Chin Lit i Lund som har för avsikt att rätta till denna obalans.

Så här säger förlaget: "Chin Lit ger ut kinesisk litteratur i svensk översättning. Det publiceras 500 000 titlar av 600 förlag i Kina varje år och Kinas population utgör en femtedel av hela världens befolkning, ändå vet vi inte särskilt mycket om vad som skrivs och läses där för det är bara någon enstaka promille, eller kanske inte ens det, av litteraturen vi västvärlden läser som är skriven av en kines."     

Osynlighetsmanteln av Ge Fei (pseudonym för Liu Yong) handlar om Cui som är en bra bit över de fyrtio. Han är frånskild, men är fortfarande kär i sin exfru. Han bor tillfälligt i en bostad som ägs av hans syster och hennes man, men de vill bli av med honom.      Han är en rasande skicklig Hi-Fi nörd som bygger otroligt avancerade stereoapparater åt rikt folk. En dag får han av en vän ett specialuppdrag att konstruera den absolut allra bästa stereoanläggningen där kostnaden inte spelar någon roll, det är bara en hake att inte ställa en massa frågor.

Det är en säregen liten historia med många egendomliga karaktärer. Stämningen och handlingen påminner lite grann om Raymond Chandler.            
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar