fredag 27 april 2018

Band - Domenico Starnone

I höstas slog en internationell forskargrupp fast att den italienska författaren Domenico Starnone dolde sig bakom pseudonymen Elena Ferrante. Tidigare hade den italienska översättaren Anita Rajas pekats ut som Elena Ferrante. 
Det spännande i sammanhanget är att de båda är gifta. Den här informationen eller ska vi säga "skvallret" fick mig att bli intresserad av en nyutkommen bok av just den hyllade italienska författaren Domenico Starnone.   


  
Band är en kort och tät roman om ett äktenskap. Den blir bara bättre och bättre ju längre handlingen fortskrider. Den är ganska seg i början och jag var beredd att ge upp, men ändå är det något i texten som håller mig kvar och det ångra jag inte. Den har något av kriminalromanens gäckande tillvägagångssätt och det är först mot slutet vi förstår vad som hände.   

"Band är berättelsen om ett äktenskap. Likt många andra äktenskap har det utsatts för påfrestningar, för slitningar, för rutinernas tunga börda. Ändå har det klarat sig intakt. Eller så förefaller det vara. På ytan är sprickan i Vanda och Aldos äktenskap historia, den inträffade för många år sedan, men om någon tittar tillräckligt nära syns klyftorna och skiljelinjerna tydligt. Deras äktenskap är som en sprucken vas som kan gå sönder vid den mildaste beröring. Eller kanske har det redan gått i tusen bitar, något ingen är villig att erkänna."   
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar