Den kloka och fina lilla boken Dagordningen av Éric Vuillard vann Frankrikes mest prestigefyllda pris, Goncourtpriset, 2017. Nu föreligger den på svenska i översättning av Lotta Riad.
Den 20 februari 1933 var ingen vanlig dag, det var en dag då 24 tyska företagsledare hade ett hemligt möte med Adolf Hitler.
Detta är upptakten i den korta men så briljanta Dagordningen som avslutas fem år senare med Anschluss, annekteringen av Österrike, 12 mars 1938.
Det var industriledare för bland andra BASF, Bayer, Agfa, Opel, Siemens, Kruppkoncernen och Telefunken.
"De var tjugofyra stycken, intill flodstrandens döda träd: tjugofyra svarta, kastenjebruna eller bärnstensfärgade överrockar, tjugofyra par ullvadderade axlar, tjugofyra tredelade kostymer, och lika många byxor med pressveck och bred fåll. Skuggorna trängde in i den stora vestibulen till talmannens riksdagspalats, men snart skulle det inte längre finnas något palats, snart skulle det inte längre finnas någon talman och om några år skulle det inte ens finnas någon riksdag, bara en hög rykande ruiner."
Nazisterna behövde pengar för att försäkra sig om en valseger och i gengäld skulle NSDAP se till att det blev ordning och reda i landet, att kommunisterna skulle förbjudas liksom fackföreningar.
Vi följer vidare några av de avgörande händelser som så småningom ledde fram till kriget, som den engelska diplomaten Lord Hallifax möten med Hitler och Göring.
I ett lite längre stycke skildras Hitlers möte med den Österrikiske rikskanslern Kurt von Schuschnigg på Berghof som är förfärligt tragikomiskt.
Det är en saklig och precis vidräkning med undfallenhet och feghet.
Nästa vecka 29 oktober är författaren Érik Vuillard på besök i Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar