tisdag 12 februari 2013

En kärlekshandling - Jeffrey Eugenides


För snart tio år sedan läste jag en fenomenalt bra roman av den då för mig okända författaren Jeffrey Eugenides. Den heter Middlesex och finns i pocket för den som vill läsa. Och det tycker jag ni absolut ska göra. För det är sällan man läser en så intelligent och originell roman.

Nu har en ny bok av honom släppts på svenska på Norstedts förlag. Den heter En kärlekshandling.
Det ska sägas med en gång att det inte är en lika bra bok som den förra. Kanske ett onödigt påpekande för jag tycker absolut att det är en roman väl värd att läsas.
Roman utspelas i amerikansk college miljö i början av 1980-talet. Den kretsar kring Madeleine som studera engelsk litteratur och som förläst sig på romantiken i en tid när postmodernismen gäller. Sedan har vi två sinsemellan olika män Leonard och Mitchell. Sedan kretsar handlingen  runt dessa personer som ett klassiskt triangeldarama i ett kammarspel. Berättelsen börjar på Madeleines examensdag för att sedan röra sig i tiden fram och tillbaka genom de tre huvudpersonerna. Styrkan i berättelsen ligger först och främst i språket snarare än i historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar