tisdag 26 februari 2013

Adams arv - Astrid Rosenfeld

Först av allt vill jag säga det att det finns i Sverige några små nischade förlag vars utgivning nästan alltid är ett säkert kort. Thoren & Lindskog som ger ut tyskspråkig litteratur är ett sådant förlag. De har sedan starten 2008 hunnit ge ut flera stora läsupplevelser.

Tänkte här nämna några tips på lästa böcker av deras utgivning.
Upptäckten av currywursten - Uwe Timm
I skuggan av min bror - Uwe Timm.
En tyst minut - Siegfried Lenz.
Viken teater - Siegfried Lenz.
Sju år - Peter Stamm
Vännen och främlingen - Uwe Timm
Ska se längre fram om jag kan ge ett omdöme om dessa. Det är ett problem när man precis har börjat blogga. Ska man även blogga om lästa böcker bak i tiden.


Adams arv är Astrid Rosenfelds debut. Det är en märklig bok. Historien är i grunden mycket bra.  Först är den väldigt fyndig och rolig för att sedan bli mer och mer skrämmande.
Den är uppdelad i två delar. Först får vi möta den åttaåriga Eddy som lever i Berlin med sin mor och morföräldrar. Morfadern börjar bli dement och börja blanda ihop Eddy med sin döda bror Adam.
Så småningom ärver Eddy ett manuskript som handlar om vad som hände Adam. I den andra delen så får vi följa Adam i trettiotalets Berlin och vidare till Polen under kriget. Han letar efter sin stor kärlek Anna. Vilket gör att han till slut hamnar i Warszawas ghetto. Det är många starka och oförglömliga scener som utspelar sig här.      
Den är mer än läsvärd och det är en angelägen bok om att vi inte får glömma vad som hände judarna.
I bland är det dock svårt att ta den på riktigt allvar för den innehåller lite väl många osannolika händelser.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar