måndag 24 mars 2014

YAHYA HASSAN

Den mest omtalade diktsamlingen i Danmark på senare år är av en 18-årig statslös Palestinier med danskt pass.
Boken släpptes i början av 2013 och har till dags datum sålt över 100 000 exemplar.Det är exceptionella försäljningssiffror för vilken poet som helst. Här är det dessutom frågan om en debut.
Jag kunde själv bevittna hysterin på danska bogforum där kön till Yahya signering var mässans längsta.
Yahya Hassan Bogforum 19/11 2013. 
Härom veckan kom den då på svenska, utgiven av Norstedts förlag och översatt av Joanne Lykke Holm. Samma hysteri är nog inte att vänta i Sverige. I Danmark har den använts som slagträ i den ganska trista, förutsägbara debatt som pågår överallt i Europa om rasism, invandring, integration och islam. Antagligen har många exemplar sålts till personer som normalt aldrig läser poesi, vilket är bra.
Det är en stark berättelse om utsatthet, religiöst hyckleri och tyranniskt patriarkaliskt våld. Men det är enögt att läsa in och koncentrera sig på just islam. Det är större än så. Det skulle lika väl kunna vara något annat religiöst hyckleri och förtryck.
Men oavsett hur fan läser bibeln och oavsett hur olika människor använder hans texter i en politisk kontext är inget som Yahya Hassan ska ha dåligt samvete över.
Han har ABSOLUT rätt att skiva vad FAN han vill. Det är som sagt en stark och engagerande berättelse som är skriven med VERSALER och utan punkt.
         



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar