lördag 14 juni 2014

Klassiska Jazzskivor

Under denna rubrik hamnar vanligtvis skivor som är bra mycket äldre än dagens skivpresentation. Och kanske är det tveksamt att redan nu benämna den som "klassisk". Fast om vi tar fasta på en betydelse av klassisk som "bestående värde" så råder det ingen tvekan om att denna skiva från 1997 redan nu måste räknas som en klassiker som kommer att stå sig många decennier framöver.
Beyond the Missouri Sky (Short Stories) är en underbar platta av två mästare på sina respektive instrument. Den kanske "störste" nu levande gitarristen Pat Metheny, som knappast behöver någon närmare presentation, spelar här med basisten Charlie Haden. Båda kommer de från småstäder i Missouri, därav titeln, om detta faktum säger Metheny så här: "if this similarity of childhood ambience might have something to do with the two players' obvious love and affinity for each other".

Det är två vänner med lång musikalisk erfarenhet som bjuder på en sällsam, stillsam och koncentrerad sensibilitet som får kroppen att slappna av och sinnet att mjukna upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar