fredag 17 oktober 2014

Dora Bruder - Patrick Modiano

Dora Bruder.

Så var det klart att även Norstedts och Bonnier kommer att ge ut Modiano.  Bonnier ger ut debutromanen  Place de l'Étoile och Bröllopsresa.  Norstedts ger ut De yttre boulevarderna och De dunkla butikernas gata.  Med Elisabeth Grate förlags tre titlar Nätternas gräs, Lilla smycket , Dora Bruder och att förlaget tidigare lägger utgivningen av Horisonten gör att det kommer att finnas 8 titlar av honom i tryck om några veckor.

Jag har tidigare häromåret läst Nattens gräs. Jag återkommer om den längre fram.

I stället kommer här lite om Dora Bruder som jag läste för några dagar sedan.


Liksom flera andra av Modianos verk är den exemplariskt kort till omfånget. På endast 119 sidor berättar Modiano historien om hur han en dag 1988 ser en tidningsnotis från en kvällstidning från 1941 om en saknad 15-årig flicka, Dora Bruder. 

Modiano som är något av  "glömskans arkeolog" utforska här liksom i flera andra av sina romaner det förflutna och då främst tiden under den nazistiska ockupationen.

Modiano kan inte släppa tanken på den unga judiska flickans försvinnande. Under åtta år ägnar författaren,  som är identisk med Modiano själv, sin tid med att lägga ett pussel av insamlad data.
Med en kommissaries blick undersöker han flickans öde från den dagen då tidningsnotisen i France-Soir från 31 december 1941 om hennes efterlysning publicerades.

"Paris
Vi söker en ung flicka, Dora Bruder, 15 år, 1,55m, ovalt ansikte, gråbruna ögon, grå kappa, vinröd jumper, mörkblå kjol och hatt, bruna snörskor. Upplysning kan lämnas till monsieur och madame Bruder, Boulevard Ornano 41 Paris. "

Under kartläggandet av hennes liv  får veta bakgrunden till tidningsnotisen. Hon hade rymt från den internatklosterskola  där hon bodde. Hon var aldrig registrerad som judinna, då hennes far hade struntat i detta.  Sedan dyker hon upp då hon arresteras, kanske för att hon ingen judestjärna bar.
Hon förhörs och skickas till uppsamlingslägret Drancy där hon återförenas hon med sin far. Så småningom skickas hon den 18:e spetember 1942 tillsammans med sin far till Auschwitz.
Handlingen berättas långsamt, sakligt  och repeterande för att vi inte ska missa någon liten detalj i flickans öde.
Modiano studera alla tänkbara källor, tidningar, brev, myndighetsdokument och fotografier. Han söker även upp personer som känt Dora och hennes familj.


Det är en djupt skakande berättelse som handlar om att vi inte ska glömma. Utan för alltid komma ihåg , inte bara Dora Bruder utan också alla de namnlösa som drabbades av nazisternas övergrepp.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar