onsdag 29 oktober 2014

TWIST - Klas Östergren

Som oftast med Klas Östergren, så är det en stor läsfest han bjuder på. Det är en smittande läsglädje, som är full med infall av alla de slag. En historia som utspelar sig på flera plan och i olika tider. En historia med Twist. En väl vald titel som syftar på väldigt mycket mer än bara dansen.

 
Klas Östergren har varit en favoritförfattare ända sedan tidigt 80-tal då jag liksom många andra blev djupt imponerade av Gentlemen. Då liksom nu har Östergren skrivit en historia som det inte är alldeles lätt att säga vad det är. Det är flera olika genrer insprängda i historien, skröna, folkhemsskildring, kärleksroman och inte så lite thriller a la Le Carré.

Historien tar oss från nutid och femtio år tillbaka. Historiens kretsar kring en kvinna med många namn Anne-Marie eller Anna eller Ami eller Annie som har haft ett förhållanden med flera av bokens romangestalter under olika tider och på olika platser. En riktigt spännande historia med ryska gangsters, stasiagenter, skumma byggherrar och korrumperade kommunalpolitiker och tjänstemän.  

Svek och lögn går som en röd tråd genom historien, skildrat med Östergrens knivskarpa blick för detaljer. Tydliga tidsmarkörer som gör att varje tid och varje skeende känns väldigt autentiskt.

En riktigt bra roman från vår senaste akademiledamot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar