tisdag 17 mars 2015

Picknickkonsert med Fatoumata Diawara på Victoria 16 mars 2015.


Vacker, stilig och stolt stod hon där på Victorias scen strax efter annonserad tid. Fatoumata Diawara är född 1982 i Elfenbenskusten av maliska föräldrar. Hon flyttade i tonåren till Frankrike för att bedriva skådespeleri. Så småningom började hon spela gitarr och skriva låtar där hon blandar malisk musiktradition, då främst från Wassalou, med internationella influenser.
Hon medverkade på flera andra artisters verk innan hon själv debuterade 2011 med först en EP och sedan samma år albumet Fatou. Hon har allt sedan dess flitigt turnerat världen runt.

Hela bandet. Foto Jesper Ekdahl

Fatoumata Diawara. Foto Jesper Ekdahl


I den nyligen visade filmen Timbuktu som handlar om Islamisternas framfart i norra Mali medverkar Fatoumata Diawara.
Mellan låtarna pratade hon engagerat om vikten av fred inte bara i Mali utan i hela Afrika. Pratade varmt om Afrikas kvinnor och barn som är Afrikas framtid. Fred, kärlek och betydelsen av utbildning var kvällens ledord.
Africa!! Foto Jesper Ekdahl
 

Fatoumata Diawara på gitarr och sång och hennes tre medmusiker, gitarr, trummor och bas bjöd på en konsert som kom att bli ganska vild mot slutet. Konserten inleds något trevande och sökande, som om hon vill läsa av oss först innan hon bestämmer sig för vilken typ av publik vi är. Hennes musik är kanske inte så uppseende väckande ny eller epokgörande. Men hennes elektriska gitarrbaserade pop tillsammans med hennes sensuella röst gör ändå att man grips och gärna vill höra mer.
Mot slutet av konserten la hon och bandet i en extra växel och bjud upp till dans.  Foto Jesper Ekdahl

Alla dansar. Foto Jesper Ekdahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar