lördag 28 november 2015

Butcher's Crossing - John Williams

Inför varje höst, vår också för den delen, finns det en förhoppningar och en vilja att läsa stora delar av utgivningen. Det är ju som alla förstå ett hopplöst företag. Men det blir en hel del böcker lästa på ett år, trots allt!
Allt jag läser är långt i från bra, men med åren har jag vinnlagt mig om att inte läsa direkt dåliga böcker utan försöka plocka ut russinen.
Ett sådant russinen är den sällsynt magnifika Butcher's Crossing av John Williams. Samma John Williams som skrev Stoner. Romanen gavs 1960, fem år före Stoner, och var Williams andra roman.


Det är en välgärning att N&K fortsätter utgivningen av John Williams böcker. Det är en väldigt annorlunda roman jämfört med Stoner, men otroligt bra även denna. Jag sugs snabbt in i handlingen som är förlagd till 1870-talets Kansas och allt annat runt omkring upphör för några timmar.

Den unge Will Andrews har hoppat av sina stuidier vid Harvard för att "go West". Med ett litet arv på fickan hamnar han i det lilla samhället Butcher's Crossing som består av några hus, en saloon och ett horhus. En stark längtan efter äventyret, vidderna och den öppna himlen leder Will till att finansiera en expedition för att skjuta bufflar och tjäna storkovan.

Allt skildras på ett vackert och detaljrikt språk . Det är på många sätt ett klassiskt pojkäventyr, med många av westerns vanliga beståndsdelar (förutom indianerna ), men faktiskt utan att det blir det minsta klichéartad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar