onsdag 12 juli 2017

Den stora sömnen - Raymond Chandler

Bokförlaget Modernista har nyligen återutgivet två av Raymond Chandlers klassiska deckare om privatdetektiven Philip Marlowe, Den stora sömnen och Farväl, min älskling

Två vackra volymer, där en bild på Lauren Bacall pryder omslaget till Den stora sömnen, som är den jag läst om.   

Tillsammans med sin föregångare Dashiell Hammet skapade Chandler något nytt inom amerikansk kriminallitteratur. En realistisk precis stil. Hårdkokt har den kommit att kallas, eftersom den är fri från illusioner och visar upp inte bara gangstrarna utan också den utbreda korruptionen bland polis, samhällets toppskikt av politiker och affärsmän. Författaren Paul Auster har sagt så här om "Raymond Chandler uppfann ett nytt sätt att tala om Amerika, och Amerika har aldrig varit sig likt sedan dess"

Handlingen i Den stora sömnen är kort att Privatdetektiven Philip Marlowe får i uppdrag att ta hand om ett utpressningsförsök mot den åldrande och sjuka generalen Sternwood. Samtidigt är Sternwoods svärson Rusty spårlöst försvunnen. Uppdraget som först verkar vara ett rutinjobb blir mer och mer invecklat. Generalens båda unga döttrar som har flera tvivelaktiga affärer för sig är nycklarna i detta intrikata fall med ond bråd död längs vägen till fallets upplösning.  

Många har säkert sett filmatiseringen, vars svenska titel är Utpressningen, från 1946 med Humphrey Bogart och Lauren Bacall i huvudrollerna. Filmen blev totalförbjuden i Sverige och hade inte premiär förrän 1961. 

Han är en superb skildrare av staden Los Angels och det tillsammans med den lakoniska, smått humoristiska stilen gör att det fortfarande är intressant att läsa honom. Sedan är det i ärlighetens namn, mycket som känns förlegat och föråldrat.           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar