fredag 14 juli 2017

Herbie Hancock - DR Koncerthuset 2017-07-13

Herbie Hancock, en av jazzens portalfigurer och fixstjärnor spelade i går kväll på DR Koncerthus. Det blev två timmar musik av något skiftande kvalitet. Det var på det hela taget en bra konsert med ett fruktansvärt vasst och tajt band. Men jag har också några invändningar. 

Herbie Hancock har fyllt 77 år, vilket är svårt att tro. Han är både uppsluppen och   oförskämt pigg då han rör sig med sin bärbara keyboard på scenen. 

Som få andra musiker har Herbie Hancock haft ett enorm inflytande på jazzen sedan sextiotalet. Spelade redan som 22- åring in sitt första egna album 1962, Takin 'Off där megahitten Watermelon Man ingick. Detta album ledde också till att Miles Davis fick upp ögonen för den unga jazzpianisten. I maj 1963 blev Herbie medlem av Miles andra stora kvintett som bestod till 1968. Sedan ingick han också i Miles elektriska period åren 1969-1972.  Här är inte plats för att redogöra för hela Herbie Hancocks makalösa CV, men måste  också nämna det otroligt inflytelserika albumet Head Hunters på 1970-talet.     


Herbie Hancock. DR Koncerthus. Foto Jesper Ekdahl
Så tillbaka till gårdagens konsert. 

Först var jag bara glad och nöjd över att vara där. Biljetterna var svåra att komma över. De sålde slut meddetsamma. Men, och detta kommer jag inte undan, måste jag tillstå att det liksom inte riktigt lyfte till en början. Tyckte att man kunde förvänta sig mer. 
Dock blev det allt bättre och bättre och mot slutet blev det riktigt bra.
Låtar vi fick höra denna kväll, Overture, Actual Proof, Come Running to Me, The Secret Sauce, Chameleon, Cantaloupe Island

Bandet bestod av Lionel Loueke på gitarr, James Genus på bas, Terrace Martin på saxofon och keyboard och Vinnie Colaiuta på trummor.    

Herbie Hancock med band. Foto: Jesper Ekdahl
                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar