fredag 13 oktober 2017

Maria Schneider möter Bohuslän Big Band - Palladium 2017-10-12

Så var det dags för storbandsjazz igen. Gårdagens konsert med Maria Schneider och Bohusläns Big Band var en magnifik tillställning. Det är alldeles fantastiskt vad Maria Schneider kan åstadkomma med ett storband. Hennes kompositioner och arrangemang är otroligt spännande. 

Här lite fakta om Maria Schneider:
"Maria Schneider, född 27 november 1960 i Windom i Minnesota, är en amerikansk kompositör och jazzbandledare. Maria Schneider lärde sig spela piano som femåring och komponerade tidigt. Hon studerade musikhistoria och komposition på University of Minnesota, med en kandidatexamen 1983, och på Eastman School of Music i Rochester i delstaten New York, med en magisterexamen 1985. Hon har också studerat ett år på university of Florida. Hon inriktade sig på att komponera jazz och leda jazzband, flyttade till New york och blev medhjälpare till Gil Evans.
I New York studerade hon privat under flera år kompsition Rayburn Wrigt, och efter dennes död 1990, för Bob Brookmeyer. År 1992 bildade hon The Maria Schneider Jazz Orchestra med 19 medlemmar, som spelade regelbundet på jazzklubben Visiones i Greenwich Village i New York och på turnéer 1993-1998. Hon har skrivit och arrangerat musik för ett flertal storband, bland andra Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Danmarks Radios Big Band." (Wikipedia) Jag saknade tyvärr en riktig kamera denna kväll, så det får bli denna dåliga bild tagen med en dålig telefon. 
Hon har mottagit ett flertal Grammy och räknas som kanske den mest betydelsefulla inom storbandsjazz. Hon har på flera sätt vidgat gränserna för modern jazz. 

Det var en magisk konsert med en otroligt närvaro. Hon själv är så levande intensivt närvarande sitt dirigerande. Man ser riktigt hur hon dansar och njuter av musikernas prestationer. Sedan är hon också en fenomenal berättare som trollband oss med sina roliga och intressanta upplysningar om låtarna.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar