söndag 29 oktober 2017

Magma - KB - 2017-10-28

Zappa möter Carmina Burana är en lämplig rubrik på det som jag igår hörde och såg på KB. Magma är något av det märkligaste i musikväg man kan tänka sig.  Bandet grundades i Paris 1969 av trummissen Christian Vander. Magma har fått en helt egen genre uppkallad efter sig, Zeuhl, som är en subgenre inom progressiv rock/Symfonisk rock. I början var syftet främst att föra den avlidna John Coltranes kreativa anda vidare. 


Foto: Marco Tchamp
Bandet har också skapat en egen värld, en mytologisk sci-fi värld som kretsar kring planeten Kobaïa. De Carl Orff-liknande körarrangemangen består av texter på Kobaïan, som är ett påhittat fonetiskt språk. 

Som sagt det var en mycket märklig tillställning och ganska konstig. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka. Magma framförde under en timme och fyrtio minuter enbart tre låtar, och efter livliga applåder ett kortare nästan uteslutande vokalt extranummer. 

Musiken var en mix av flera deciliter Frank Zappa, några matskedar av progressiva grupper som Gong, Focus, Camel och King Crimson, ett stänk Jazz och så ett kryddmått Sparks.

       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar