torsdag 1 februari 2018

68 - Henrik Berggren

I dag är det femtio år sedan en av 1900-talets mest ikoniska bilder togs. Den 1 februari 1968 kunde alla som hade TV se hur Saigons polischef Nguyen Ngoc Loan på öppen gata avrätta FNL-aktivisten Nguyen Van Lem. Protester mot det smutsiga krig som pågick i Vietnam hade funnits innan, men denna händelse kom att påverka den amerikanska opinionen fundamentalt.

Det är också den bilden som är en av de första bilderna läsaren möter i boken 68.

Historikern och journalisten Henrik Berggren (som tidigare bl.a. skrivet en uppmärksammad biografi om Olof Palme - Underbara dagar framför oss) har skrivit en sansad och rikt illustrera bok. 


Det är en trivsam och underhållande bok som i några korta kapitel skildra det väsentligaste. Ett viktigt påpekande görs redan i förordet. Det handlar om att året är mer komplext än vad den gängse bilden är.

"För många var 1968 något som utspelade sig någon annanstans och berörde andra människor.
De flesta svenska läste inte Marx, rökte hasch och lyssnade på Jimi Hendrix, utan tittade på High Chaparral, drack mellanöl och gillade Gunnar Wiklund. Pingströrelsen hade 90 000 medlemmar och den maoistiska organisationen KFML räknade in 700 klassmedvetna kämpar, främst i Uppsala och Lund. Mer än tre fjärdelar av alla ungdomar mellan 14 och 24 ville bevara monarkin och hälften trode säkert eller med viss tvekan att Gud fanns. Att "allt var i rörelse" är en av de stora myterna om 1968."     

En fantastisk presentbok som rekommenderas varmt.       
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar