söndag 4 februari 2018

Fire! Orchestra - Victoriateatern 2018-02-03

Häromkvällen gästade svensk jazz största musikkollektiv Fire! Orchestra Malmö. 
Den nya konstellationen  av bandet beskrivs så här.
"Den nya versionen av Fire! Orchestra är här! Efter de tidigare upplevelserna av “Exit”, “Enter” och “Ritual” förändras nu allt. Ny sättning, nytt koncept, nytt sound – och ett nytt verk: Arrival! Jazz, impro, nutida konstmusik, rock, pop, noise – FIRE! Orchestra bjuder på det absolut bästa från musikens alla världar med musiker från gräddan av den svenska kreativa musikscenen. Långsamt, hårt och vackert i ett kompromisslöst improvisationsinferno.
I denna nya akustiska sättning läggs ett större fokus på stråk och klarinetter som skapar en helt ny ljudsituation och ett annat sätt att arbeta med musiken. Kombinationen av erfarenhet från de tidigare verken och nyförvärvet av medlemmar i ensemblen skapar en kreativ miljö med rum för utveckling mot något ännu mera unikt och spännande. Mariam Wallentins och Sofia Jernbergs röster fortsätter att vara den kreativa frontlinjen, där Fire! Orchestra arbetar på ett helt nytt sätt; de använder sig till och med av en cover av Robbie Bashos ”Blue Crystal Fire”. Linjer och lager av skråkpoesi tillsammans med energin och intensiteten av klarinetter, möter långsamma riff-fundament och hängivna sångröster. Pointillistiskt pianospel och harmonisk frihet samsas med vilda, högenergiska trumpettoner.
”Arrival!” handlar om att vara tillsammans och om att dela. ”Arrival” är ankomsten av något nytt, ankomsten av en ny klang och färg, ankomsten av den nya Fire! Orchestra." Musiker har kommit och gått,  som mest bestod bandet av 28 musiker. Igår stod 14 musiker på scen samtidigt. Den hårda kärnan har sedan starten 2009 varit trion, Johan Bartling, bas, Andreas Werliin, trummor och Mats Gustafsson, saxofon. 
Igår kunde tyvärr inte Mats Gustafsson medverkar, då han drabbats av en svår influensa.  Anna Högberg, som tidigare varit medlem av orkestern, ersatte med kort varsel och på så sätt blev bandet fulltaligt.        

På scen:
Mariam Wallentin – röst
Sofia Jernberg – röst
Anna Lindal – violin
Leo Svensson – cello
Josefin Runsteen – violin
Katt Hernandez – violin
Per Texas Johansson – kontrabas och basklarinetter
Christer Bothén – kontrabas och basklarinetter
Isak Hedtjärn – Bb klarinett
Alexander Zethson – piano
Susana Santos Silva – trumpet
Mats Gustafsson  /Anna Högberg- barytonsaxofon
Johan Berthling – bas
Andreas Werliin – trummor
Mikael Werliin – ljud
Musik av Fire! & Mariam Wallentin
Lyrics by Mariam Wallentin
Allt arrangerat av Fire! Orchestra

Vilken fantastisk kväll det blev! Spännande och subtilt var bara förnamnet denna kväll på ett utsålt Victoria.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar