tisdag 15 januari 2019

Bobo Stenson - Kuben - 2019-01-14

Igår var det konsert med Bobo Stenson på Kuben/Malmö Live. Jazzklubben Bullret hade säsongstart med denna fina solopianokonsert.

Bo Gustav "Bobo" Stensson (f 1944 i Västerås) är en av våra mest internationellt kända jazzmusiker. Hans karriär spänner över mer än femtio år. Från det tidiga 60-talet i Västerås med en kvartett bestående av trumpetaren Gunnar Fors, basisten Ivar Lindahl och trumslagaren Sven- Åke Johansson. 

I Paris spelade han in sin första trioskiva i basisten Red Mitchells namn med Rune Carlsson på trummor. 1971 begick han skivdebut i eget namn på skivbolaget ECM med skivan Underwear tillsammans med Arild Andersen, bas och Jon Christensen trummor. 

1973 utökades denna trio med Jan Garbarek och den fantastiska skivan Withchi-Tai-To spelades in.

Nämnas kan också Bobo Stenssons mångåriga samarbete med Charles Lloyds Quartet och hans samarbete med den polska trumpetaren Tomasz Stanko. 

Under nästan tjugo år var Bobbo en del av gruppen Rena Rama och han var också medlem av Oriental Wind. 

En mångårig samarbetspartner är basisten Anders Jormin som varit en del av Bobo Stenson trio sedan mitten av nittiotalet. I trion ingår också sedan tio år tillbaka Jon Fält på trummor. 


Bobo Stenson : Foto Jesper Ekdahl
Bobo Stenson bjöd igår på en timme och åtta minuters pianospel utan paus. En timme  med koncentrerat stillsamt vackert pianospel som var välgörande för åtminstone mig och mina kamrater denna kväll.       


                     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar