måndag 25 februari 2019

Språkets sjunde funktion - Laurent Binet

Att recensera Språkets sjunde funktion av Laurent Binet är inte helt lätt. 

Den här romanen är helt jävla skruvad och liknar inget annat. Det är en elak satir och lekfull drift med Frankrikes kulturella och politiska elit.  



Allt börjar en februaridag  1980 då litteraturforskaren Roland Barthes blir påkörd av en lastbil efter ett besök hos president Mitterrand. En månad senare avlider Barthes i sviterna av denna olycka. 

Runt denna faktiska händelse fabulerar Laurent Binet friskt och spinner en otrolig historia om att Barthes i själva verket blev mördad. 


Kommissarie Jacques Bayard är den som får i uppdrag att utreda detta mystiska dödsfall i denna filosofiska detektivhistoria. Till sin hjälp tar kommissarien den unge lingvisten Simon Herzog som är bevandrad i semiologi ( läran om tecknen och symbolers natur) för det här fallet kräver exceptionella insikter.

Det visar sig snart att Barthes blev bestulen på ett dokument om språkets sjunde funktion, en funktion som gör att du kan övertala din motståndare. 

I jakten på mördaren och dokumentet möter vi Louis Althusser, Michel Foucault, Philippe Sollers, Julia Kristeva, Jacques Derrida, Bernard-Henri Levy, Jacques Lacan och många fler tongivande franska intellektuella.                    

Det är en grymt underhållande, elak och ganska komplicerad historia, men också mycket rolig.  

       

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar