tisdag 5 februari 2019

Minnesord - Izzy Young

Nås av beskedet att en legend har gått bort. Israel Goodman Young, vanligtvis kallad Izzy Young skulle ha fyllt 91 år nu i mars.
Izzy Young : foto Wikipedia


Izzy Young var född 26 mars 1928 i New York och sedan 1973 var han bosatt i Sverige där han drev Folklore centrum.

För alla som kan sin Dylan är Izzy känd och ihågkommen för den som ordnade Dylans första egna spelning i New York på Carnegie Chapter Hall den 4 november 1961.



Dylan hade tidigare under våren 1961 spelat och uppträtt, men då tillsammans med andra, bland annat som uppvärmare till John Lee Hooker på Gerde´s Folk City i april.

Vi samma tid började Dylan tillbringa en hel del tid i Izzy Youngs Folklore Center.

1957 öppnade Izzy Young på 110 MacDougal Street i Greenwich Village Folklore Center, en butik för böcker och annan dokumentation om folkmusik. Butiken kom att bli en träffpunkt för den amerikanska folkmusikscenen.

Så här skriver Dylan om butiken i Chronicles : "Den lilla butiken låg en trappa upp och hade en bedagad charm. Den som ett gammalt kapell, som en institution i skokartongsformat. Folklore Center sålde och rapporterade om allt som rörde folkmusik. Det hade ett brett fönster med slipat planglas där skivor och instrument var utställda.
En eftermiddag gick jag uppför trappan och klev in i butiken. Jag strosade runt en stund och stötte ihop med Izzy Young, ställets ägare. Young var en folkentusiast av det gamla slaget, mycket sardonisk. Han bar tjocka hornbågade glasögon, talade med en utpräglad Brooklyndialekt  och klädde sig bomullsbyxor, läderbälte, arbetarkängor och en slips nonchalant på snedden."

       
För att återgå till den där konserten Som Izzy ordnade med Dylan så var den ett ekonomisk fiasko. Knappt sjuttiofem personer hade köpt biljetter och Young förlorade pengar på den.

Dylan skrev också en sång om butiken och om Young med titeln "Talking Folklore Center"


Izzy Young utvecklade med tiden ett intresse för svensk folkmusik och valde att 1973 att stänga sin butik i New York och flytta till Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar