tisdag 31 december 2019

Silvervägen - Stina Jackson

Avslutade året på bästa tänkbara sätt, med en spännande och välskriven spänningsroman innan det var dags att ta sig an nyårsbestyren. 

Den prisbelönta Silvervägen av Stina Jackson levde upp till förväntningarna. Det är inte alltid fallet med så tokhyllade böcker, men här var det inga problem att ställa sig i hyllningskören. 

  

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.
Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Det är en imponerande debut och en spänningsroman som höjer sig långt över de flesta andra i genren. Handlingen rör sig långsamt på ett yttre plan, men mot detta kontrasterar en inre spänning som skickligt driver berättelsen framåt. Det är en stämningsfull blandning av Karin Smirnoff och Belinda Bauer. Ett vackert språk och fantastiska miljö och personbeskrivningar parat med mörk hotfull spänning.         


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar