lördag 12 juli 2014

Hommage to Charlie Haden

Nås av den trista nyheten att den legendariska kontrabasisten Charlie Haden avled på fredagen efter en längre tids sjukdom. Han föddes 6 augusti 1937 i Iowa.

Charlie Haden förkroppsligade musik som få andra. Han kom från en musikalisk familj som ofta spelade och framförde folksånger och countrymusik i radion som the Haden Family Band där han vanligtvis sjöng. Men efter att han drabbats av polio, som gjorde att han inte längre kunde sjunga, började spela kontrabas vid 15 års ålder.

Han flyttade till los Angeles 1957 och började där spela med artister som Paul Bley, Art Pepper och Hampton Hawes. Haden kom att vara en del av den nyskapande jazzmusik som brukar kallas free jazz i slutet av 1959 då han spelade med Ornette Coleman. Han fick som så många andra problem  med droger och var inaktiv under några år. Återupptog sin karriär i mitten på 60-talet, då han spelade med b.la John Handy, Archie Shepp, Pee Wee Russel , Thad Jones och många andra.

Började samarbeta med Keith Jarret i hans trio (med Paul Motian) och den "amerikanska Kvartetten" (där även Dewey Redman ingick) 1967-1976.

Han ledde också tillsammans med Carla Bley Liberation Music Orchestra under 70-talet och framåt.

Startade 1987 tillsammans med Ernie Watts på sax, Allan Broadbent på piano och Larance Marable på trummor the "Quartet West" som spelade tillsamn i över tjugo år.

När jag kollar i min skivsamling så är det så att många av de skivor som jag återvänder till finns Charlie Haden med antingen som ledare eller som medmusiker.

Det är skivor som Beyond the Missouri Sky (med Pat Metheny), Folk Songs (med Jan Garbarek och Egberto Gismonti), Nocturne (med Gonzalo Rubalcaba), Rambling Boy, Not in our name, Jasmine, Living Legend (med Art Pepper) och många, många fler.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar