måndag 11 augusti 2014

Arvfursten - Johan Anderberg

Det råder ingen brist på politiska thrillers. På TV är där minst en om dagen och det kommer också ut många böcker. Men det mesta som vi läser eller ser är amerikanskt. Välskrivna svenska politiska thrillers är inget som vi är bortskämda med. Johan Anderberg är journalist på Fokus där han skriver om politik och ekonomi. Han debuterade häromåret med en reportage och debattbok om cannabis. Nu har han skrivit en spännande bok om lögn och svek i regeringskansliet och då främst på UD.

Arvfursten är en spänningsbok som nästan helt saknar aktion i traditionell mening. Inget våld eller blod förekommer utan allt är mycket vardagligt. Det är en driven och skicklig story som väcker och behåller nyfikenheten till slutet. Det bästa med historien är porträttet av utrikesministern som är en lätt igenkännbar Carl Bildt. Det är ett rasande skickligt, mycket träffande och väldigt roligt porträtt.
Sedan finns det en del att invända emot, kanske främst att det verkar ha brustit när det gäller korrekturläsandet. Hittar flera stavfel och även språkfel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar