söndag 28 september 2014

Fruktans tid - Set Mattsson

Set Mattsson debuterade 2012 med Ondskans pris, som året därpå följdes av Svekets offer.
Det har varit en fröjd att få följa Kriminalöverkonstapel Douglas Palm under hans utredningsarbete i fyrtiotalets Malmö. Nu när Set Mattsson sätter punkt med Fruktans tid, som är tredje och avslutande delen, är det inte svårt att utnämna dem till framtida deckarklassiker.

Det är försommar 1948 och Malmöpolisen hittar liket av en svårt misshandlad kvinna. Några dagar senare tar en högt uppsatt polis sitt eget liv på sitt tjänsterum. Samtidigt får vi också följa en tvivelaktig verksamhet som ägnar sig åt att gömma nazister undan rättvisan. Sakta går det upp för Palm och hans kollegor att det finns en koppling mellan fallen.
Det här är ingen actionspäckad kriminalroman. Inte heller är det en deckare med osannolika psykopater. Tvärtom är den ganska befriad från en massa klichéer. I stället bjuds vi på vardagligt polisarbete berättad i ett mera långsamt och eftertänksamt tempo som är ovanligt i denna genre.

På ett finstämt och utomordentligt väl genomarbetat språk är det framför allt stämningen och atmosfären tillsammans med den utomordentliga miljöbeskrivningen som är den stora behållningen.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar