onsdag 17 september 2014

Skivrecension

Stefano Bollani, född 1972, har hunnit med en hel del vi det här laget. För mig vara han ganska okänd fram till för några år sedan då jag skaffade Stone In The Water (2009). En pianotrio skiva där han tillsammans med sina medmusiker Morten Lund och Jesper Bodilsen framför en sublim och behaglig musik närbesläktad med vår egen Bobo Stenson. Skivan har spelats mycket flitigt under några år och har blivit något av en favorit.

Häromdagen dök det upp en ny skiva med Stefan Bollani och hans danska vänner. Joy in Spite of Everything är en mycket värdig uppföljare. På denna skiva har Bollani även bjudit in den för mig relativt okända tenorsaxofonisten Mark Tuner som bl.a. har spelat med  Kurt Rosenwinkel och Brad Mehldau. Med på skivan finns också den flitiga och enastående gitarristen Bill Frisell.

Skivans nio kompositioner är signerade Bollani. Det bjuds på ett varierat pianospel med mycket glädje och lekfullhet. Tillsamman med Lund och Bodilsen säkra och effektiva komp gör det lätt för gästerna att fylla i. Turner har en ganska speciell naken ton som han låter oss följa i spännande tonutflykter. Och så har vi som alltid en lyhörd Frisell, vars tonsnåla underfundiga spelstil komparera Bollani perfekt. I en anda av samförstånd och glädje sätter alla sin personliga färg och prägel på skivan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar