fredag 11 september 2015

Ole Dole - M.J. Arlidge

Ole Dole(Lind&Co) är författaren M.J Arlidge debut. Den har sålts till över tjugo länder och jag kan slå vad om att den med stor säkerhet kommer som film.

Det här är en avgrundsdjupt obehaglig historia. Sällan har jag läst något så sjukt utstuderat sadistiskt. 

"Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslösheten, desorienterade och fångna i en djup simbassäng, tömd på vatten. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon.Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet. Det blir två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger upp.

Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler människor försvinner. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö."

Kriminalkommissarie Helen Grace blir den som får ta hand om fallen. Hon och hennes kollegor famlar i blindo och har svårt att se något samband mellan offren. Så småningom klarnar bilden och mönstret framträder där Helen inser att allt kretsar kring henne och hennes förflutna.         


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar