tisdag 8 september 2015

Vredens dag - Magnus Alkarp

Förlaget Historiska media har sedan mer tjugo år publicerat en mängd fackböcker i historia. Sedan några år har förlaget också gett ut flera historiska kriminalromaner. Nu senast en historisk thriller av Magnus Alkarp - Vredens dag

Det är en mycket spännande och sofistikerad berättelse som överraskar ända till slutet. Historien utspelar sig på två tidsplan, Polen 1944 och Sverige 1973. Skickligt väver författaren ett komplicerad nät av trådar som först får sin förklaring på allra sista sidan. 

Det är en lärorik historisk berättelse om skuld, svek och begångna brott under andra världskriget. Även i Sverige fanns det övervintrade nazister, som liksom i många andra länder skyddades av statsmakten. "de som nyss ansetts vara betydande säkerhetsrisker, blev befordrade. De hamnade i hovrätterna, de blev riksdagsmän, satt i stadsfullmäktige, blev arméchefer - de hamnade just på de platser där man minst av allt ville ha gamla nazister..."

Det är Sverige 1973, samma år som IB affären briserade och Normalmstorgsdramat höll svenskarna vakna. Båda händelserna nämns och Normalmstorgsdramat spelar en viss roll i handlingen. Den svenske medborgaren Simon Krezensky kidnappas på öppen gata i Stockholm av en terroristgrupp som vill skippa rättvisa genom att kidnappa krigsförbrytare. Gruppen kidnappar flera andra personer runt om i landet. Större delen av handlingen utspelar sig mellan Simon och hans kidnappare. Här finns helt obetalbara och många gånger väldigt roliga scener och dialoger. Sedan får vi också ta del av flera fruktansvärda och hemska skidringar från andra världskriget. Men tänk om Simon inte är den som terroristerna tror att han är. 

Vi får följa både utländsk och svensk polis och underrättelsetjänst när de kartlägger pusslet. Men arbetet måste ske i tysthet eftersom myten om det neutrala Sverige står på spel.

                      


   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar