lördag 6 februari 2016

Som en sten i ett jordskred - Maria Barbal

Ännu en storartad roman har kommit ut på det nystartade förlaget Nilsson. Här har man letat upp en riktig godbit från Katalonien. Som en sten i ett jordskred är en liten pärla som sedan den kom ut 1985 har hänfört de spanska läsarna och den kommit ut i femtio upplagor i hemlandet. Romanen var författaren Maria Barbals debut.  

Så det är på tiden att svenska läsare får ta del av denna jättefina och oerhört koncentrerade roman. På bara 126 sidor berättas en stark och oförfalskad historia som många andra författare skulle behöva många hundra sidor för att berätta. Det är märkligt att så mycket kan sägas på så få sidor. Här finns inga onödiga ord utan hon har verkligen jobbat med texten och skalat bort all utfyllnad och bara behållit det absolut väsentliga. 


Boken är skriven på katalanska och den utspelar sig i en liten bergsby i Katalonien som heter Pallares, som också är författarens hemby. Flickan Conxa
är tretton år när hon tvingas lämna föräldrarhemmet för att flytta till sin barnlösa moster. Det är tjugotal och livet på landsbygden är hårt och tufft. Hon träffar och gifter sig av kärlek med Jaume, smedens yngste son. Livet tuffar på och barn föds, men trots hårda levnadsvillkor har det ett bra liv. Fast det håller på att ske något med Spanien. Inbördeskriget utbryter och allt slås i sönder. Efter kriget flyttar Conxa till Barcelona och här möter vi den åldrande Conxa som berättar, minns och ser tillbaka på livet.        

Tackar förlaget så mycket för läsex.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar