måndag 11 april 2016

Oddjob på Victoria 2016-04-09

I lördags var det återigen dags för konsert. En konsert som jag och några likasinnade hade bestämt oss för att gå på sedan länge. Det är bara den som inte ha alla hästar hemma i stallet som missar ett av Sveriges absolut bästa jazzband.

Oddjob har en alldeles färsk skiva Folk, deras åttonde sedan debuten 2002, med sig i bagaget. En skiva där svensk folkmusik har varit inspirationskällan. 

Det finns många exempel på jazzartister som använt sig av folkmusik tidigare. 
Främst tänker man på Jan Johansson och hans storartade album Jazz på svenska. Ett annat exempel är den skiva som Sveriges radio initierade 1965 Äventyr i jazz och folkmusik där flera av den tidens namnkunnigaste jazzmusiker deltog, Bengt Hallberg, Jan Johansson, George Riedel och Bengt- Arne Wallin.  

50 år senare gör Oddjob en djupdykning i Svenskt visarkiv. Men här är det inte frågan om att framföra rena folkvisor utan Oddjob har låtit sig inspireras av skivan Lockrop och vallåtar och sedan kollektivt improviserat fram låtarna på skivan. 


Oddjob på Victoria 2016-04-09. Foto Jesper Ekdahl
Oddjob består av Daniel Karlsson på piano, orgel och synt, Goran Kajfes på trumpet, congas, Per "Ruskträsk" Johansson på saxofon och basklarinett, Peter Forss på bas och Janne Robertson på trummor. 

Det blev en fantastisk tillställning där de flesta av låtarna var från den nya skivan, men också någon låt från den väldigt roliga och varierande femte skivan Clint.            Jag bara njöt och gav tusan i att föra anteckningar vilket jag vanligtvis gör. Men några ledord han jag klottra och dessa var samspelt, lekfullt, rymd, sväng och varierande. Support var Charlotta Andersson, en ung gitarrist vars band Charlotta Burnin´Trio har fått mycket uppmärksamhet.             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar