fredag 8 april 2016

Jacob Karlzon One - Palladium 2016-04-07

I januari förra året gästade Jacob Karlzon palladium med sin trio. (Läs här) Igår var han åter på Palladium. Denna gång alldeles själv. En underbart intim spelning där Jacob Karlzon utan förstärkt flygel (det fanns riggade mikrofoner, men de var där enbart för P2 live skull som spelade in konserten) satt i mitten och runt honom satt vi, publiken. Ett väldigt fint koncept där man hade möjligheten att ta med sig in en enkel bit mat och sitt glas vin eller öl som vanligtvis när det är konsert på Palladium måste inmundigas i foajén. 


Jacob Karlzon inledde konserten med att improvisera runt två Maurice Ravel kompositioner där han först berättade lite om historien bakom dessa kompositioner och hur det kom sig att han spelade in en skiva med Raveltolkningar, som finns på skivan Improvisational 3. 

Vi fick sedan ta del av allt ifrån egna kompositioner som Flowers from the sky (också här bjöds på roligt mellansnack där vi fick veta mer om hur låten fick sitt namn) och Fragranzia till improvisationer över mera kända poplåtar som U2:s I still havent found what I'm looking for. Framförde också en komposition inspirerad av det ledande amerikanska Nu metal bandet Korn. En tillsynes udda inspiration,men bara om man inte vet att Karlzon's tidiga musikaliska förebilder var grupper som Led Zeppelin och Deep Purple

Vi fick också höra en alldeles ny komposition med arbetsnamnet November. Denna vackra melodi kommer på hans nya skiva som först släpps någon gång i höst.  

Som extranummer framfördes en ruggigt bra Wayne Shorter komposition vars namn jag glömt.   

Det var en strålande fin och andäktig konsert som den virituose och sökande Jacob Karlzon bjöd på. Tror att vi alla gick därifrån med en känsla av högtidlighet och att vi bevittnat något stort och dityrambiskt. 

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar