måndag 11 april 2016

Så länge min bror andas - Set Mattsson

I dagarna släpps en ny bok med Set Mattsson (född 1956) som heter Så länge min bror andas. Vi är många som  har uppskattat hans tidigare trilogi om kriminalöverkonstapel Douglas Palm och Malmö på 40-talet (Ondskans pris, Svekets offer & Fruktans tid). 
Set Mattsson har (tillfälligt?) lämnat deckargenren och istället skrivit en historisk thriller. Förlaget Historiska Media har haft vänligheten att ge mig ett läsex av boken, så jag kan redan nu avge mitt omdöme. 
Så länge min bror andas gör ingen besviken. Det är en riktigt spännande och skicklig historia där ramberättelsen är de danska judarnas flykt till Sverige hösten 1943. 


I nästan alla länder var nazisternas deportation av Europas judar och Shoah sedan länge igång. Hösten 1942 greps alla norska judar med destination Auschwitz. I Danmark var det så att den tyska ockupationen till en början inte hade så stora konsekvenser för de danska judarna. Så här i historiens ljus var det var så klart bara en tidsfråga innan nazisterna skulle ta i tu med "judeproblemet". Men då; 1943 i Danmark var det fortfarande för många judar obegripligt och när direktiven och ordern från Tyskland kom var det en chock för det judiska samfundet. Det blev nu bråttom och genom en av de största enskilda aktionerna mot nazisternas judeutrotning räddades faktiskt nästan alla danska judar.      


Set Mattsson har skrivet en viktig och berörande roman. En tät och omskakande skildring där handlingen är förlagd till främst Köpenhamn, men också Berlin, Malmö och Stockholm. Vi får följa Gila och hennes föräldrars flykt till Sverige, men kvar i Köpenhamn blir Gilas älskade lillebror Jacob. Väldigt mycket av spänningen ligger i alla turer som i mångt och mycket följer det historiska skeendet. Detta trots att vi redan vet utgången av det historiska skeendet. Flera av romanens karaktärer har verkliga förebilder även om de har andra namn. Romanens bränsle är ändå hela tiden jakten på Jacob och vad som har hänt honom. Det är en skickligt berättad historia med nerv. Man märker också att författaren har gjort gedigen research. Det är lite roligt, nästan som en liten blinkning till oss som läst hans malmötrilogi att Douglas Palm och några andra karaktärer dyker upp. En karaktär som vi också känner igen Ilse Pederson som här får ta stor plats och är viktig för handlingen. 

Det är en gripande roman som också kan läsas som en dagsaktuell skildring av den pågående flyktingkrisen i Europa och världen.           


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar