onsdag 4 maj 2016

Den siste pilgrimen - Gard Sveen

Det är inte svårt att förstå varför Gard Sveen med sin debutbok Den siste pilgrimen har fått både priser och lovord. Det är en fenomenal historia med många snåriga turer innan sanningen uppdagas på de allra sista sidorna.

Den siste pilgrimen - Gard Svenn.  Förlag Lind & CoGard Sveen (f.1969) arbetar som rådgivare på försvarsdepartementet i Norge när han inte skriver böcker. När Den siste pilgrimen kom ut i Norge 2013 fick den Rivertonpriset och året därpå 2014 vann den Glasnyckeln.

 Det är en mycket välskriven historia som utspelar sig på två tidsplan, 2003 och under den nazistiska ockupationen av Norge. Historien berättas på ett långsamt och ett för deckargenren ganska ospännande sätt. Om det inte hade varit för att det finns en kriminalinspektör, några mord och en gåta, så kunde det vara en roman istället.

 Drivet eller Spänningen ligger snarare i en utmärkt berättad historia med skickligt tecknat persongalleri. I en skog utanför Oslo finner man tre skelett som man kan konstatera härstammar från 40-talet och ockupationen. Samtidigt mördas på ett fruktansvärt brutalt sätt Carl Oscar Krogh en förre detta handelsminister och motståndsman under ockupationsåren.

Kriminalinspektör Tommy Bergman en ganska osympatisk person hittar kopplingar mellan fallen. Handlingen varvas med historiska tillbakablickar från två olika tidpunkter under ockupationen 1942 och 1945. 
Agnes Garner är utåt sett en hängiven nazistsympatisör som är förlovad med en framstående affärsman och inbiten nazist. Men hon är egentligen antinazist och tillhör motståndsrörelsen. Hon är också djupt förälskad i den hemlighetsfulle motståndsmannen som går under täcknamnet Pilgrimen. 

Det är på det hela taget en riktigt bra historia som dock kunde varit något kortare. Den har också några små brister när det gäller att knyta ihop säcken. Men om det är det svårt att säga något utan att förstöra läsupplevelsen för er andra. 

                     
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar