torsdag 12 maj 2016

Songs of Thessaloniki - Savina Yannatou/Primavera en Salonico

Dagens skivrecension är en skiva som kom ut redan för ett år sedan, men har inte haft tillfälle att skriva om den förrän nu. Den grekiska sångerskan Savina Yannatou (f 1959) fjärde ECM album består av 17 sånger som skildrar staden Thessalonikis rika och komplexa historia. 

Thessaloniki har under århundradena varit en smältdeg för allehanda folk, kulturer och religioner. Under medeltiden blev det en tillflyktsort för de sefardiska judarna som flydde Spanien efter reconquistan 1492. I slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet blomstrade stadens rika kulturliv som var en blanding av öst och väst. Bland stadens invånare fanns förutom den stora populationen av sefardiska judar också bulgarer, armenier, turkar, pontiska greker och serber. 


Songs of Thessaloniki. ECM 2398/ utkom maj 2015
Savina Yannatou har tillsamman med sitt suveräna band Primavera en Salonico under ledning av arrangören Kostas Vomvolos åstadkommit ett albumet som speglar och ger röst åt alla dessa skiftande kulturer. Det är grekiska hymner, traditionella sefardiska, bulgariska armeniska, grekiska (rembetika), serbiska och turkiska folksånger. Här finns också en irländsk folksång som hyllar staden Salonika. 

Ett vackert och varierande album med en unik sångerska.

Kostas Vomvolos - qanun, accordion
Yannis Alexandris - oud, gitarr 
Kyriakos Gouventas - violin
Harris Lambrakis - nay
Michalis Siganidis - bas
Kostas Theodorou - percussion       

        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar