måndag 2 maj 2016

I väntan på Bojangles - Oliver Bourdeaut

I den uppseende väckande bra debutromanen I väntan på Bojangles av Oliver Bourdeaut spelar låten Mr Bojangles, vilket framgår av titeln, en stor roll. Låten Mr Bojangles skrevs av den amerikanska country artisten Jerry Jeff Walker och har spelats in av i stort sett alla namnkunniga stjärnor. Men den kanske mest kända versionen är den vemodiga tolkning som Nina Simone framför. Det är också den versionen som den världsfrånvända mamman i romanen ständigt spelar och dansar till.Romanen är en stor försäljningssuccé i Frankrike och såld till flera länder där ibland Sverige.

Romanen handlar om en pojke som växer upp i en stor våning i Paris med sina minst sagt udda föräldrar. Historien berättas av pojken men då och då får vi också ta del av pappans dagbok. Föräldrarna är oerhört kärleksfulla, men saknar helt vuxenansvar. Mamman byter namn varje dag och ställer till med cocktailpartyn och pappan är mytoman. Så det förvånar ingen att familjens husdjur är en trana.

Det är en charmig och rolig berättelse, fast också väldigt sorglig. Den bekymmerslösa tillvaron krossas när skatteverket knackar på och den redan instabila modern hamnar på psykiatrisk klinik. Pojken och pappan planerar och genomför ett fritagande av modern och de flyr till sitt sommarhus i Spanien.
Det är en drömsk och underbar historia, men för alla som har haft/har galenskapen nära sig inte helt lätt att skaka av sig. Fast att den annalkande katastrofen är väntad är ändå slutet något överraskande. Överraskande genom att författaren på ett intrikat sätt får oss att känna och se något vackert i den underbara kärlek som existera mellan föräldrarna trots det största svek som föräldrar kan utsätta ett barn för.
En omtumlande läsupplevelse som får en stark 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar