Numera går det snabbgående katamaraner (enligt speakern de snabbaste i världen) som tar en till Rønne på en timme och tjugo minuter. Detta möjliggör att en dagstur är både möjlig och känns meningsfull.
Tar man färjan 12:30 och åker hem igen med sista färjan 20:30 så får man 6 behagfulla timmar i Rønne. Vilket så klart är för lite, men det är förvånansvärt vad man ändå hinner med. Några timmars promenad genom de charmfulla små gränderna med paus för kaffe och hindbärsnitte.
Rønne är med sina knappt 14 000 invånare Bornholms största stad. Staden har anor från 1200-talet och växte fram ur en naturhamn mellan två rev. Den medeltida staden kretsade kring hamnen och stora delar av stadens näring bestod av handel med tyska köpmän och var en viktig bricka i spelet om makten i Östersjön. Hamnen är idag en av Danmarks största provinshamnar och kan ta emot mycket stora fartyg.
Sankt Nicolai Kirke. Foto Jesper Ekdahl |
När man promenera från hamnen till byn passerar man Rønnes före detta centralstation som numera hyser restaurang. Järnvägnätet på Bornholm lades ner 1968. Den viktigaste sträckan var Rønne - Nexö banan (1900-1968)
Rønne station. Numera restaurang. Foto Jesper Ekdahl |
På tal om Nexö så finns där sedan 1990 ett museum i Martin Andersen Nexøs barndomshem.
Den danske författaren Martin Andersen Nexø föddes 26 juni 1869 i Køpenhamn och dog 1 juni 1954 i Dresden. 1877 flyttade familjen på grund av arbetslöshet till Nexø.
Som det anstår en bokhandelsmedhjälpare så han jag även med att besöka Rønnes bokhandel. William Dams Boghandel är en av Danmarks äldsta boklådor. Den grundades 1857 i Rønne och 1933 tog William Dam över. Numera ingår den i Bog & Ide-kedjan. Med sina 800 m2 är den faktiskt en av Danmarks största.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar