lördag 30 juli 2016

Ett helt liv - Robert Seethaler

Förlaget Thorén & Lindskog fortsätter sin berömvärda insats med att sprida tyskspråkig litteratur. Nu senast med en ny bok av Robert Seethaler. Ett helt liv är hans femte roman. Tidigare har förlaget gett ut hans roman Tobakshandlaren som också har gått som radioföljetong.

Ett helt liv är en roman som fått mycket välförtjänt uppmärksamhet. Den är till dags dato översatt till 25 språk och var nominerad tidigare i vår till Man Booker international Prize som den förvisso inte tog hem.


Så här skriver förlaget om romanens handling: "När Andreas Egger kommer till dalen som blir hans liv är han ungefär fyra år – exakt hur gammal han är, är det ingen som vet. Han växer upp och blir dräng, och senare som ung man är han med och bygger en av de första linbanorna i alperna. Med den kommer inte bara strömmen och det elektriska ljuset till dalen utan också Maria, hans stora kärlek, som han lika plötsligt förlorar en dag. Först många år senare, när han börjar sin sista vandring, kommer hon till honom igen. Och med förvåning ser han tillbaka på åren som passerat."

Det är en enastående prestation att på endast 131 sidor berätta en så rik och fullödig berättelse. Det är en kongenial titel (fast 10 nyanser av ensamhet hade också passat)  då det verkligen är ett helt liv som vi får ta del av. Det är en ömsint och djupt mänsklig roman som är både klok och hoppingivande.        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar