söndag 4 mars 2018

Marius Neset Quintet - Mejeriet 2018-03-03

Vi som hade sökt oss till eftermiddagsjazz på Mejeriet i Lund denna dag fick uppleva hissnande musik i världsklass. Vi fick höra flera stycken från Marius Neset senaste skiva Circle of Chimes. En skiva som släpptes i höstas, men som spelades in under några dagar i januari 2016.


Så här beskrivs det hela på Mejerits hemsida:

"En i sanning unik konsert och ett möte mellan två unga artister av världsformat, enhälligt hyllade inom olika genrer. Norske saxofonisten Marius Neset har sina rötter i jazzen, där han leder egna grupper, radar upp priser och utmärkelser och får beställningsuppdrag av stora orkestrar. En av Marius senaste triumfer var det glödande hyllningssolot till Wayne Shorter på Polarpris-konserten och på Kongsberg Jazzfestival i sommar framträder såväl med London Sinfonietta (för vilken han håller på att komponera helt ny musik) som med Chick Corea Akoustic Band. Senaste albumet ”Circle of Chimes” har fått ett fantastiskt mottagande hos musikvänner och i pressen, med bl a betyget 4,5 (av 5) i Down Beat.


Svensk-danske cellisten Andreas Brantelid är även han en totalt hängiven musiker, som redan vid 3 års ålder visste vad hans kall skulle bli, klättrande omkring på pappans cello. Nu har han hela klotet som arbetsfält, där han spelat med t ex London Philharmonic, BBC Symphony, Brussels Philharmonic, Yomiyuri Nippon Symphony, Seattle Symphony, Frankfurt Radio Symphony Orchestra, Orchestre des Champs-Elysées, med många, många fler.
Jim Hart (UK)- vibrafon, marimba
När Marius utvidgade bandet från kvartett till kvintett var det för att kunna utvidga klangvärlden just med vibrafon och Jim var det naturliga förstahandsvalet.
Ivo Neame (UK) - piano.Har spelat med Marius sedan han startade sitt soloprojekt 2011. Är dessutom med i Phronesis, sedan bandet startade, och har släppt ett antal skivor i eget namn.
Michael Janisch (US/UK)– kontrabas
Marius musik ställer höga krav på teknik och timing, inte minst från basisten. Michael som flyttade från USA till London för många år sedan driver även det intressanta skivbolaget Whirlwind Records.
Anton Eger (SE/NO) - trummor.
Anton och Marius började spela ihop redan när de gick tillsammans på Rytmisk Konservatorium och bildade bandet JazzKamikaze 2005. Han är även med i Phronesis.
Ingrid Søfteland Neset (NO) - flöjt.
Avslutade nyligen sina studier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, och spelade ett mycket krävande stycke på sin examenskonsert, specialskrivet för henne av brodern Marius. 2015, bara 23 år gammal, blev hon första flöjtist i Stavangers Symfoniorkester."

Marius Neset är förutom en otroligt kompetent och tekniskt briljant saxofonspelare även en kompositör av rang. Hans musik är varierande och komplex, fylld av många oväntade och annorlunda infall. Det är både väldigt vackert och utmanande kantigt. I hans musik samsas Zappa med Stravinskij. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar